2016. július 26., kedd

Karlovy Vary leginkább képekben

Ahogy kijöttünk a múzeumból örültünk, hogy nem esik az eső. Igaz, már akkor sem esett, amikor elkezdődött a vezetés, de örültünk hogy nem esik megint, és gőzerővel vetettük bele magunkat a városba, amiből ezideáig még nem sokat láttunk.

A város IV. Károly német-római császárról kapta a nevét, aki 1370-ben alapította a várost. (Mellesleg az országban idén ünneplik IV. Károly születésének 700-dik évfordulóját, és ennek keretében rengeteg kulturális és egyéb programok rendezvények vannak országszerte. ) A város az 1500-as években már Európa első számú gyógyfürdő helye volt, a 19.századtól pedig népszerűsége egyre csak nő. Számos híresség töltötte itt a pihenőjét, jött a városba ihletet gyűjteni, alkotni, gyógyítani magát, többek között Arany János, Liszt Ferenc, Móra Ferenc is rendszeresen járt ide, de Goethe, Tolsztoj, Mozart, Beethoven, és még sorolhatnám... 
A városnak több, mint 300 gyógyforrása van, jótékony hatásait számos fürdőben lehet kipróbálni. 
a város az 1700-as évek közepén 3 ház kivételével teljesen leégett, ez után klasszicista stílusban építették újjá. Sétálóutcáinak teljes hossza közel 130 km. (Lehet sétálgatni, meg kell hagyni) 
Az itt rendezett filmfesztivál az egyik legrégebbi a világon, és Közép-Európa egyetlen 'A' kategóriás fesztiválja. 

Nem gondolkodtunk sokat, nekivágtunk a hosszú-hosszú sétálóutcának, és csak mentünk, mentünk, csodáltuk a házakat, vitáztunk a gyerekekkel, főleg Marci volt megkergülve, aki vagy nem akart jönni, vagy lökdöste a többieket, akik visszalökték, szóval nem volt annyira egyszerű, de azért próbáltuk kihozni a maximumot.

A sok-sok gyönyörűbbnél gyönyörűbb épület mellett már messziről látszik ez a hogy is mondjam, ormótlanul csúnya blokk, ami viszont nem más, mint a filmfesztivál rendezvénycsarnoka. Ennél több fényképet egyszerűen nem volt lelkem készíteni róla, de este rákerestem a guglin, és tényleg itt van a rendezvény. Igaz, akkor kívülről is kicsit fel van tuningolva, meg vörös szőnyeg, meg egyebek, és belül mondjuk tényleg klassz kis színházterem van, de hát akkor gáz ez az épület.Egy 50-es évekbeli építészeti remek.


Ez leszámítva tényleg szebbnél szebb épületeket, hoteleket láttunk, ameddig csak a szem ellát, föl egészen a hegyoldalon.


 A kolonnádokban meg lehet kóstolni a különféle forrásvizeket, gyógyvizeket, melyek 35- 72 fokosak. A vizeknek emésztést segítő, anyagcsere javító hatása van. Mi nem mertük  megkóstolni, féltünk, hogy hasmenésünk lesz tőle, pláne, ha többfélét is összevegyítünk. Így csak megnéztük a forrásokat. Én mondjuk nem vagyok nagy gyógyvízivó, én egyáltalán nem szeretem ha víznek íze van.
Az árusoknál lehet kapni egyébként gyönyörűszép karlovy vary porcelánból készült, festett kis ivókancsókat, amiből stílusosan lehet vizet kóstolni.
Park kolonnád

A Tepla folyó mellett




 Homokszobor IV. Károlyról, a 700-dik születésnapjára :) Elég príma munka. De hogy hogy nem mossa el az eső??? Eléggé izgultam, hogy nehogy Marci kedvet kapjon, és elkezdje széttúrni, mert épp kerge hangulatában volt, így nem is csodáltuk meg nagyon, hanem rövid úton továbbálltunk.

Ekkor kezdett el megint erősen beborulni, és rá kellett kapcsolnunk, mert az volt a célunk, hogy elmegyünk a sétálóutca végéből induló siklóig, ami felvisz a hegyre, a Diana-kilátóhoz. Szerettük volna a siklót legalább szárazon elérni, de ez nem sikerült, még korábban egy padon újra elő kellett halászni az esőkabátokat. :(

A kolonnádok alá el lehet bújni az eső elől is. 




Mire fölszálltunk a siklóra, és elindultunk addigra már egész rendesen esett.

2 megjegyzés: