2012. február 1., szerda

Barcelona- Sagrada Familia-rengeteg kép

Vasárnap reggel tiszta szép kék égre és napsütésre ébredtünk:)))) Tudtam én, hogy valamikor kárpótolnia kell a sorsnak bennünket a szombatért. 3 dolgot terveztünk a napra, a Sagrada Familia-t, a Camp Nou-t, és a Monjuic hegyet.
Érkezés után rögtön a Sagrada felé vettük az irányt, úgy voltunk vele, hogy ha mégis elmosná az eső a napot, azt azért látnunk kell, úgy nem mehetünk haza, hogy legalább kívülről ne néznénk meg. Egy közepesen hosszú sétával meg is érkeztünk a templom elé, ami valóban hatalmas, és lenyűgöző.
A templomot 1882 óta építik. 1883-ban kapta meg Gaudi a megbízást, és élete hátralévő részét ennek a templomnak szentelte, az építkezésen lakott, ennek élt, fő művének tekintette.
2006-ban ez volt Spanyolország leglátogatottabb látnivalója, megelőzve a madridi Prado-t, és a granadai Alhambrát.
Gaudi 18 tornyot tervezett a templomra, hogy a város bármelyik pontja látható legyen a tetejéről.12-t az apostoloknak, 4-et az evangélistáknak, egyet a Szűzanyának és egy 170 métereset Krisztusnak. Ebből ma 8 áll.
A Passió-homlokzat Jézus keresztútját örökíti meg.
Kívülről is ámulatba ejtő. Monumentális. Hatalmas.
Beálltunk hát a hosszú sor végére, hogy belülről is megcsodálhassuk. Többfajta jegy közül lehet választani, mi a legegyszerűbbet vettük 11 euroért. De van liftes jegy, lehet audiguide-ot is bérelni, és van idegenvezetős túra is. A gyerekeknek 10 éves korig nem kell fizetni a belépésért, de minden extráért már igen.
Belépve a templomba rögtön magával ragad a csoda. Ez tényleg olyan, amihez foghatót én még sosem láttam... a hatalmas oszlopok, az ablakok, a fények, a mennyezet... mind-mind leírhatatlan, varázslatos, ezt tényleg látni kell.
Az egyik kiíráson az volt, hogy az oszlopok az erdő fáit szimbolizálják, az ablakok pedig úgy vannak tervezve-elhelyezve, hogy a fény úgy jusson be a templomba, mint ahogy a fák lombjai között áttör egy sűrű erdőben. És valóban olyan. Ahogy az oszlopok a magasban szerteágaznak tényleg olyanok mint az ég felé nyúló fák.
Többször végigsétáltunk oda-vissza, de nem lehet betelni a látvánnyal.
A Születés Homlokzat az egyedüli, amit még Gaudi épített teljes egészében. Ez most a templom hátuljának tűnik, de  a kész templomnak majd az egyik oldala lesz, mégpedig a keleti, mert Gaudi úgy akarta, hogy a a reggeli napfény minden nap új életet adjon a csodának, a születésnek. A Születés homlokzata a világörökség része.
A teknősök az odafigyelést jelképezik, amivel a munka készült, valamit az éltető vizet, és a teremtést.
A templom majdani főkapuja egyelőre használaton kívül van. 50 nyelven szerepel rajta a "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" bibliai idézet, köztük magyarul is. (alsó kép-középtájon)
Az altemplomban van egy kiállítás a munkafolyamatokról, tervekről, és itt van Gaudi sírhelye is, de mivel valami szentmiseszerűség volt lent éppen, legalábbis úgy láttuk fentről hogy nagyon imádkoztak lent az emberek, így oda a fiúkkal már nem mentünk le, pláne hogy Máté már kezdte beadni a kulcsot, és éhes is volt, mert fáradt is, meg úgy minden egyszerre.
Jelen állás szerint a templomot 2026-ra fejez(het)ik be. Addig pedig a darukkal tarkított templomban gyönyörködhetünk, amint a több mint 100 méteres tornyaival Barcelona fölé magasodik.
Több kép kívülről-belülről ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése