2008. május 15., csütörtök

5 hónapos

Egy kacagó 5 hónapos:

Elérkeztünk az 5dik hónaphoz. Gyorsan, gyorsabban, mint gondoltam volna. Máté most már igazi kisfiú, rakoncátlan, minden rosszaságra vevő. Már igazi dögönyözős, jókat lehet vele hancúrozni, de igényli is a törődést. A szókincse egyre csak bővül, a gá-gő-gi-go, geö, hegő szókezdeményeket igen változatosan használja, össze is kapcsolja őket. Figyelme az ismeretlen dolgok iránt töretlen, mindent megszemlél, mindenre rácsodálkozik, ami a keze ügyébe kerül, azt alaposan megvizsgálja, egyik kezéből a másikba teszi, megrázogatja, majd ha mindezzel végzett a szájába veszi. Az ujjszopást már mesterfokon űzi, most általában csak két ujjal nyomja, de azt úgy teszi a szájába, hogy a tenyere felfelé néz. Hogy ez neki miért kényelmes, nem tudom. Fogacskákkal még nem büszkélkedhetünk, de hát korai is lenne az még, egyelőre csak nyáladzik, egy kölyökkutya is megirigyelhetné azt a nyálmennyiséget, amit naponta kicsorgat. Az elmúlt egy hónp alatt hihetetlen sokat fejlődött a kommunikációja, őrültem figyel, ha beszélek hozzá, még válaszol is a maga kis szókincsével, mosolyog, vigyorog, kacag, huncutkodik.
Az idegenekkel először bizalmatlan, kérdőn néz rám, hogy na most mi legyen, jobb esetben nem fakad sírva, de aztán nem kell sok idő, és már mehet is a hancúr. Ilyenkor keze-lába egyszerre jár, fut, kapálódzik.
A hónap nagy lépése a hasra fordulás, most már ha kell, ha nem hasra fordul, persze aztán nyávog, ha nem jó úgy neki, mert valahogy azt még nem találta ki, hogy ha nem kényelmes, akkor forduljon vissza, pedig hasról hátra már régóta megy a fordulás. Olkor körbeforogja az egész szobát, megmássza a széklábat, összeszedi a szöszöket a szőnyegről. Rém mulatságos.
Hamarosan szerintem fel is fog ülni, mert annyira húzza fel megát, és ha segítek neki felülni, akkor már úgy is marad egy darabig, egy kicsit előredőlve még, de hát mégiscsak ülés ez. A kúszás még nem akar neki összejönni, mert a fejével nem tud mit kezdeni, csak húzza fel a fenekét, de a kezét nem teszi előre, így leginkább orra bukik.
A legjobb hely a világon még mindig anya karjaiban van, ilyenkor nagyon aranyos, a fejét a vállalmra hajtja, a nyakaba szuszog, a pici kezével pedig ölel.
Ezek a kedvenc pillanataim!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése