2013. szeptember 16., hétfő

Körtés koszorú

Nem nagyon szoktam blogra vetni az általam sütötteket-főzötteket, mert általában nem készül róluk fotó, meg nem is vagyok gasztoblogger, konyhatündér pedig végképp nem. Mondjuk gondoltam már rá, hogy kéne egy "ezt esszük mi" cimke, ami alá szépen összegyűjteném a kedvenceinket,  mert azért van néhány étel/süti, ami jól sikerül, és nem csak ízileg kitűnő, de külalakilag is vállalható.
Az egyik ilyen a tegnap sütött körtés koszorúm. 
A kertünkben van két darab nyeszlett körtefa, (amiből az egyik most dőlt ki, mert már olyan öreg volt), és annyi körténk van, hogy nem győzzük enni. 
A receptet egy korábbi sütéskor a sütőporos zacskó hátulján találtam. 

Ami kell bele:
200 g vaj/margarin
200 g cukor
1 tasak vaniliáscukor
3 tojás
4 ek. rum. (ezt én nem tettem bele)
1 csipet só( ezt sem, mert elfelejtettem)
400 g liszt
1 tasak sütőpor
100 ml tej
A recept 500g kompótkörtét ír, én sima körtét használtam, olyan 6-8-at.
5 csapott ek. kakaópor
3 csapott ek. cukor
3 ek. tej

A vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, és a tojásokat összekeverjük. (plusz a rumot is ide kell, papír szerint). Hozzáadjuk a tejet, és a sütőporos lisztet. A tészta 2/3-t kivajazott koszorúformába töltjük. Rátesszük a körtéket. Én annyit raktam, hogy jól ellepje a tésztát. Utólag rakhattam volna többet is, nekem kicsit kevés lett benne a körte, a fiúknak meg sok, úgyhogy átlagban végül is jó lett a mennyiség.:)
A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, a 3 ek. cukrot, és a 3 ek. tejet, és a körtékre öntjük. 
Légkeveréssel előmelegített sütőben 160 fokon 45 percig sütöttem. Kihűlve szeleteljük. 



Lekvárral is nagyon finom.
A tészta szerintem bármilyen házi tuningolást elbír, csokidarabokat, diót, mandulát, csakúgy mint egy sima kuglóf.
Finom.

 

3 megjegyzés:

  1. Tényleg finom, én is szoktam sütni, szintén a sütőporos zacsin találtam:)
    Plusz egy szavazat az új címkére!

    VálaszTörlés