2012. november 15., csütörtök

Derék dolog

Hetek óta fáj a derekam. Több hete.... sok hete. Először csak úgy fájdogált, néha-néha, aztán egyre rendszeresebben és egyre gyakrabban fájdogált, majd határozottan fájt, mígnem végül annyira fájt, hogy már sírtam a fájdalomtól.
Az első fázisban nem tűnt olyan vészesnek a dolog, máskor is volt már olyan, hogy fájdogált a derekam, de akkor mindig elég volt egy kellemes éjszakai pihenés, és nyoma sem volt semminek. Aztán mikor már tudtam, hogy ez már nem az a jellegű dolog, ami egy kis pihenéstől majd elmúlik, akkor már érlelődött az orvos gondolata, csak akkor még nem volt lehetőségem felkeresni, mert a hétköznapokat egyedül vittem a gyerekekkel. 
Persze ha az ember lánya szoptat akkor eléggé meg van kötve a keze minden téren. Mert az első gondolat persze hogy az, hogy be kéne kenni valamivel. Csakhogy a csodakenőcsök legnagyobb részét nem lehet szoptatás mellett használni. Az a gyógynövényes cucc, amit meg végül vettünk, háááát.... nem igazán használt. 
Végül a múlt héten sikerült elmennem a háziorvoshoz, hogy nézzen rá. Ránézett, és elküldött ortopédiára, merthogy szerinte akár még csigolyaeltolódás is lehet. Na kössz. Szép kilátások, mondhatom!
Az ortopédián kaptam egy finom december 13-i időpontot!!!!! Azaz 5 héttel későbbre!!!!! Röhej! Vagy, csütörtök délután odamehettem volna, és kivárom, amíg az időpontosok közé egyszer majdcsak beférek. Na neeemmm!!!!
Így kerültem el hétfőn egy ortopédushoz, aki ott helyben röntgent is csinált, majd meghajlított jobbról-balra, balról-jobbra, föl meg le, és kihozta a diagnózist: Lumbágó
Én azt hittem, hogy ez amolyan öregbetegség, de nem... vagy az is lehet hogy már én is öreg vagyok?
A doki szerint ez tök jó, (a lehetőségekhez képest), mert nincs semmiféle elváltozás a csontokban, nincs kopás, csúszás, semmi, egyszerűen csak izomgörcs, ami valószínűleg azért lett, mert túl lett terhelve és ami kisugárzik, de nyugi majd elmúlik magától. CSAK pihenjek sokat, lehetőleg kemény felületen fekve, jó lehetne még az úszás, különösen háton (hehehehe), és majd ha elmúlik a fájdalom, akkor lehet majd gerincet erősíteni, hogy ha csak lehet, akkor ne forduljon elő többet, aminek azért megvan az esélye sajnos. 
Kaptam még derékövet is, de azt csak akkor  tehetem fel, ha  nagyon fáj, nehogy elrenyhüljenek az izmaim.

Szóval most pihengetek:) Üres perceimben a földön fekszem úgy hogy a lábamat egy székre támasztom, hogy a combcsontom és a gerincem derékszögben legyenek. És várom a csodát, hogy egyszer majd tünetmentesen ébredek. 
Addig meg keresgélek, hogy hová járjak majd gerinceterősíteni. Szerencsére több lehetőség is van a környéken, úgyhogy talán megoldható lesz, hogy valahová eljárjak. 

Egyébként pedig bizakodom, hogy hamar elmúlik. Tegnap pl. egészen jól voltam.

14 megjegyzés:

  1. jajj, Bea vigyázz magadra!
    és a lehetőségekhez képest tényleg pihenj sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azon vagyok. De sajnos nem mindig adott a lehetőség....

      Törlés
  2. Hetek óta kínoz valami nem diagnosztizált hasonló... olyan mint a mese, hol van, hol nincs... jó barátom lett a Donalgin dupla dózisban mint szokás... Sajnos nem eheted a szoptatás miatt. Ami még régen cseppet használt az a Perskindol gél, ez teljesen természetes. http://naturplaza.hu/perskindol-classic-fajdalomcsillapito-gel.html

    Jobbulást!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet, elraktározom.
      Vigyázz Te is magadra! Tudod, pihenés, pihenés, pihenés!

      Törlés
  3. Ó, jobbulást és fájdalommentességet kívánok neked!
    Lumbágó fiatalokat is elkaphatja, nekem táncos ismerősöm szenvedett vele, szegényke. :( Jujj, nézni is rossz volt.
    Esetleg egy úszótanfolyam? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Táncolni különösen jó lehet lumbágóval :-( Én akkor nem is szólok semmit.
      Bennem is felvetődött az úszótanfolyam gondolata, de egyelőre a víziszonyom győzött.

      Törlés
  4. Huh, Bea, nem lehet kellemes ez, de mielőbbi jobbulást!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát Vica nem az, az már biztos. Pedig én mindig azt gondoltam magamról, hogy egész jó a fájdalomtűrő képességem. Ezek szerint mégsem annyira.

      Törlés
  5. Most lehet, hogy kinevetsz, de nekem is az ugrott be, de jó hogy "csak" lumbágó. Én az elejét végig izgultam, hogy csak nem sérv... Igen, én is hallottam már fiatalkori lumbágóról - és úgy tudom, hogy az úszás tesz nagyot jót neki.
    Ésss, találtam egy ilyet, tudod a témám :D

    "Az érintett testrész a gerincoszlop, amely a tartás, az egyenesség, az őszinteség jelképe. A szellemi és fizika szint konfrontációja, a szellem emelkedett gondolataihoz, vágyaihoz az ösztönösség, a fizikai szükségletek, és az ezek megteremtését célzó anyagi szint nem igazodik, a kettő összeférhetetlensége okozza a fájdalmat, folyamatos megfelelési kényszer, bizonytalanság, kisebbrendűség érzés gyötör, amit fizikai túlterheltséggel igyekszik kárpótolni az egyén. A megvalósíthatatlanság mellett, az erkölcsi konfliktus is számottevő, és a kettő eredőjéből adódó teher miatt mások okolása. Feloldása tudatos lelki terhelés útján érhető el, elfogadva a kihívásokat, megteremteni az ehhez szükséges önbizalmat."

    Csak gondoltam bemásolom, hátha találsz benne valamit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nevetlek ki, mert mióta jól utánaolvastam én is rájöttem, hogy sokkal rosszabb helyzetben is lehetnék.
      Igen, az úszás nagyon jót tenne, különösen háton, de mivel mellúszásban is épp csak annyira vagyok otthon, hogy éppen nem fulladok meg ha nem ér le a lábam, így nem tudom, hogy mennyire lenne hatásos.
      Köszönöm az írást:) Van benne igazság, nem is kevés.

      Törlés
  6. Márti beelőzött mire előkotortam a Dahlke könyv idevonatkozó részét, elég hosszú, átküldöm inkább mélben. :)

    puszik!

    VálaszTörlés
  7. Bea, remelem, mar jobban vagy!! Nekem is a perskindol jutott az eszembe, mert en is azzal kenegettem fajos derekamat a szoptatas alatt, de latom, mar valaki mas is ajanlotta. AZ uszast is meg kellene probalni es gerinctorna is jo ötlet, meg hosszabb tavon kifejezetten hat es hasizom-erösitö gyakorlatok, persze csak mertekkel es akkor, mikor mar tudod csinalni, nekem a fizikoterapautam mutatott jo gyakorlatokat, amik hasznaltak derekfajas ellen.
    Jobbulast es pihenjel amennyit csak tudsz!! SZep hetveget, sok puszi Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Neked is a tippeket.
      Egyelőre próbálom minél kevesebbet terhelni, de ha nagyon nem akar majd javulni, akkor lehet, hogy tényleg úszás lesz a vége. Meg ha idén mondjuk nem múlik el, akkor vissza kell mennem kontrollra is. A hasizomerősítést én is olvastam, fogom is csinálni majd, rámfér:)
      Nektek is jó hétvégét!

      Törlés
  8. Bea, csak most jutottam idáig, hogy elolvassalak. Hát, minden együttérzésem. Remélem hamar jobban leszel, a derékfájás az egyik legidegesítőbb dolog a világon (nálam éppen dobogós a fogfájás és a fülfájás után). És az öregséghez... először 14 éves voltam, amikor lumbágóm volt. Nem foglak riogatni semmivel, eszemben sincs, tudom, jobban leszel.
    Csak egy tanács: sose vegyél teljesen lapos talpú cipőt ezentúl.
    Gondolok rád, hogy hamar meggyógyulj, és tényleg, pihenj sokat.

    VálaszTörlés