2011. november 28., hétfő

Majdnem Eger

Máté várak iránt érzett lelkesedése az elmúlt hónapok alatt mit sem csökkent. Aztán jónéhány hete olvastam valamelyik indexes blogon az egri várról, illetve annak a másolatáról, ahol a filmet forgatták még 1968-ban, és ami itt van a Pilisben. Már akkor gondoltam, hogy el kellene menni arrafelé, de akkor valahogy nem jutott rá idő, pedig az őszi Pilis biztos hogy színpompás lett volna. Persze most is szép volt.
A vár egykönnyen megközelíthető, autóval Pilisborosjenő felé kell menni, és nem messze a falutól a országos kék túra mentén haladva egyszer csak belebotlunk a várba.
Persze a fiúk a félórás autóúton úgy bealudtak mint akiket fejbekólintottak, és még akkor sem keltek fel, amikor megállt az autó, pedig akkor mindig fel szoktak. (épp ezért rettegünk minden egyes piros lámpától ha hosszú útra megyünk). Egy pillanatra fel is merült bennünk, hogy hagyjuk őket a kocsiban és menjünk csak ketten, de persze nem hagytuk. Ez aztán rá is nyomta a bélyegét az első percekre, mert Milán nem akart szabadulni a babakocsijától, Máté meg úgy alapból nyafogott.
Aztán Máté kedve persze sokkal jobb lett, amikor meglátta a várat, és akkor már lelkesen ment felfedezni, kukucskálni, várfalra mászni.
Persze aztán Milán sem akart kimaradni a jóból, így nagy nehezen legalább a kocsiból  hajlandó volt kimászni, de a nyulat és a cumit (pumpum) az istennek sem adta volna ki a kezéből-szájából.
Hogy mennyire hasonlít ez a vár az eredetihez nem tudom, valamennyire biztosan, mert néhány hasonlóságot azért én is felfedeztem az egri vár és e között. Persze ahogy a fenti blog is írja nem építették fel az egészet, csak egyes jellemző részeit, csak úgy vette a kamera, hogy úgy látszódjon, mintha az egész meglenne. Ráadásul ennek a töredék várnak is egy jelentős része már el/lebomlott, benőtte a fű meg mindenféle bokrok. Ennek ellenére érdekes kirándulás volt.
Az eredeti egri várról még 2005. szilveszteréből:


Miután jól körbesétáltuk és megmásztuk ami a művárból megmaradt, a fiúknak már nem volt kedvük tovább sétálni egy lépést sem, így csak városi turistaként az autóból néztük a tájat, ami bár nem volt már olyan színes, nem volt már olyan vidám, mint amilyen néhány héttel ezelőtt lett volna, de így is szép volt. A vártól nem messze még vetettünk egy gyors pillantást a Teve-sziklára, ( a linken nagyon jó képeket lehet látni róla, nem miáltunk készítettek) aztán jöttünk haza gulyáslevesezni:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése