2011. november 7., hétfő

Délelőtt a Naplás-tónál

Néhány napja Ernáéknál olvastam a Naplás-tóról, amiről eddig még sosem hallottam, és amit mi így családilag csak Maflás-tónak hívunk, mert annak legalább van értelme:) Aztán amikor azon gondolkodtunk, hogy hová menjünk ezen a napsütéses hétvégén, ami nincs messze, és ott sem muszáj hosszú órákat eltölteni ahhoz, hogy értelme legyen kimozdulni otthonról, akkor eszembe jutott ez a hely. Így vasárnap délelőtt oda látogattunk el. Nincs messze tőlünk, talán 20-25 percet autóztunk, és ebbe már egy útlezárás is benne volt.
A tó egy mesterségesen kialakított víztározó, amit árvízvédelmi célból hoztak létre a 70-es években. A szomszédos Cinkotai kiserdő és a tó együttese kedvelt kirándulóhelye a környékbelieknek, a tó maga pedig horgásztóként is üzemel. Ittjártunkkor is teljesen körbeülték a horgászok, akikre Milcsi valamiért pikkel, vagy egyszerűen csak állatvédő aktivistának állt, mert amikor a horgászok mellett vitt az utunk, akkor rendre elkezdett valami felderítetlen ok miatt hisztizni. Hmm.
A tó és a környéke egyébként természetvédelmi terület, több védett növény- és állatfaj található meg itt, többek között itt él  Magyarország egyetlen őshonos teknősfaja, a mocsári teknős.
Az ott töltött idő, kb. 1 óra, arra volt elég, hogy körbesétáljuk a tavat. Na jó kis kitérővel, mert azt gondoltuk, hogy megy körbe olyan út, ami nem susnyás, de egy részen mindenképp át kellett vágnunk a gazoson, de nem volt olyan vészes, simán vettük az akadályt motorostul-biciklistől-babakocsistul-gyerekestül.
Az erdőbe most nem mentünk be, pedig a széléről bepislantva igen jó kis sétautak vannak benne, (meg az internet szerint rengeteg kullancs. Bár azt nem tudom, hogy novemberben van-e még szezonja a kullancsoknak.)
Jól éreztük magunkat, nagyot sétáltunk, a fiúk bicikliztek-motoroztak, földet túrtak (röfröfröf), és elriasztották  halakat. Szerintem a horgászok között népünnepély tört ki amikor elhagytuk a helyszínt.


Itthon pedig olyan jól aludt mindenki ebéd után, hogy Milán fél5 felé emelte fel először a fejét, és Máté is aludt vagy 3 órát, ami nálunk nem egy megszokott dolog. már ezért is megérte:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése