2011. szeptember 8., csütörtök

Bárányhimlő ellen

Mikor legutóbb Milán megkapta a 18 hónapos oltását, akkor kérdezte a doktornő, hogy szeretnénk-e bárányhimlő elleni oltást. Akkor, ott majdnem kapásból rávágtam, hogy nem, mert tényleg nem akartunk, mert mindenhonnan csak azt hallottam, hogy az oltás ellenére is elkapták a gyerekek, csak mondjuk gyorsabban kilábaltak belőle. Mondta is a doktornő, hogy igen, ez valóban így volt, de azóta (nem  tudom pontosan mióta) már kétszer oltanak 2 hónap különbséggel, és a kétszer oltott gyerekek közül egy sem kapta el, pedig már volt néhány testes járvány. Így aztán a fejembe ültette a bogarat, és jó néhány ismertetőt és fórumot olvastam a témában, és még a fórumozók is azt mondták, hogy a kétszer oltott gyerekük tényleg védett lett, így kicsit elkezdtem az oltás felé billenni.
Ami végül végképp átállított, az az a pillanat volt, amikor elképzeltem egy szimpla hétköznapunkat bárányhimlővel tarkítva. Egyik gyerek, másik gyerek, az jó néhány hét karantén, ami azt jelenti, hogy ha teszem azt Feri épp külföldön van, akkor rágjuk a küszöböt, mert még boltba sem tudunk elmenni, mert senkire nem tudom az éppen beteg gyereket rábízni.
Még rosszabb lenne akkor kapják el, amikor már én is dolgozom. Hát nem tudom... egyikünk sem tudna szerintem gyerekenként hetekig itthon lenni. Nem is tudom más családok ezt hogy tudják megoldani.
De az is remek lenne, ha mondjuk egy rég betervezett utazás előtt kapnák el, és nem tudnánk menni sehová, vagy ha mondjuk elutazunk, de ott jön ki rajtuk, és nem tudunk hazajönni.
Szóval mindezeket figyelembe véve végül az oltás mellett döntöttünk.
Tegnap volt a napja, amikor megkapták az első adagot, és mind a ketten hősiesen viselték, szinte meg sem nyikkantak. Bőr alá adják csak, így mire Máté épp nyaffantott volna egyet, addigra már készen is volt, és Milán hasonlóképp ügyes volt, pedig fel voltam készülve egy szívetszaggató sírásra, de ez most elmaradt, szerencsére.
Mellékhatásként 5-6 nap múlva enyhe pöttyösödést várhatunk a mellkason, ami nem viszket, nem fáj, és nem igényel semmilyen teendőt, max. hintőporozást. 2-3 napig tart, és még közösségbe is lehet menni.
2 hónap múlva ismétlünk. Remélhetőleg addig nem üti fel a fejét egy gigajárvány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése