2009. június 13., szombat

Hétfőn másfeles

Matyi hétfőn tölti be a másfeledik életévét. Rég nem vezetem már hónapról-hónapra, hogy mit tud, és mit nem, egyszerűen lehetetlen volt, de a másfél év mégiscsak egyfajta mérföldkő, így megpróbálom összeszedni Matyi tudományait. Fogalmam sincs, hogy mit kellene tankönyv szerint tudnia egy ilyen idős gyereknek.Sosem olvastam ilyeneket, nem most fogom elkezdeni,elfogadom, olyannak, amilyen, szerintem okos és ügyes, és az én fiam:)))
Szóval: 
Mozgás: stabilan jár, előre hátra, forog körbe, szalad, legjobban a járda melletti susnyást kedveli. Igazi perpetum mobile. Lépcsőn fel, le közlekedik, természetesen korlátba kapaszkodva, de ez inkább az én heppem, egyedül is menne neki.  Mindenhová felmászik, székre, asztalra, mindent próbál elérni, lábujjhegyen pipiskedik. A taposómotorját most már hibátlanul használja, egyelőre csak az udvaron. 
Alvás: Este fél9 és 9 között dől ki, ilyenkor a saját ágyába kerül, ahonnét éjjel 2 körül kerül be miénkbe és nagy összebújásokkal fél8-8 ig alszunk. Napközben kizárólag egyszer alszik, szigorúan másfél órát, amire 11-13 óra között kerül sor valamikor. 
Beszéd: Vannak saját szavai a dolgokra, egyelőre mind B betűvel kezdődik, bú =porszívó,  bű=víz, blá=virág,  stb... Az apa, mama, baba szavakat jól használja, néha papát is mond, és nagy ritkán anyát is. Beszédének legnagyobb része azonban érhetetlen matyihalandzsa, de aranyos.
Étkezés: még mindig mindent megeszik, de tényleg:))) Persze vannak kedvencei, pl. a bundáskenyér, a sült csirke sült krumplival, de minden zöldséget megeszik válogatás nélkül.  Újdonság a palettáján a nyalánkság, leginkább fagylalt, amit üres tölcsérre adagolunk neki apránként. A gyümölcsösök jobban bejövősek, mint az egyéb fajták. 
15 fogú, azt hiszem. Ennek ellenére ha pépeset darabossal kap, akkor képes belefulladni. Szóval még szeparálni kell a falatokat. Van amikor egyedül eszik, ilyenkor nem tűr segítséget, de van amikor kiszolgáltatja magát. A kanalazás még kevésbé megy, mint a villára szúrkálás, de alakul.
Játék: Képes egész sokáig egyedül játszani, van, hogy csendben pakolászik, van, hogy hangosan rohangál, és átrendezi a lakást.  Szeret tornyot építeni, ha jó napja van 5 kockát is egymásra tud rakni, és még egy törpöt is a tetejére tesz. Ha rosszabb, akkor 4-nél már eldől. Szeret rajzolni, egyelőre a mágnestábla a favorit, arra szépen pecsétel is.  A filctoll és a zsírkréta viszont még mindig a szájában köt ki, a ceruzának pedig a hegye bánja. Imádja a könyveit lapozgatni, olykor fel is olvas belőle, azt hogy én olvassak neki, még mindig nem tűri.Rákapott a fényképalbumokra, élvezettel nézegeti őket  fotelba kucorogva, ilyenkor meg tudnám zabálni.Szeret zenét hallgatni, énekel és táncol, ha jó a muzsika. Ízlésvilága elég széles, a gyerekzenétől kezdve  Britney Spears-en át egészen a tankcsapdáig terjed.
Közösség: egyre inkább közösségi ember, szereti ha ő van a középpontban, ilyenkor egy extra produkciót is letol, ha szimpi az illető. Most már néhány perc alatt feloldódik. Már nem kell feltétlenül mindenhová vele mennem, de azért legyek a közelben.  Gyerekekkel barátságos, simogatással közeledik feléjük, és minden babakocsiba be kell néznünk megnézni a babát. 
Így olvas egy másfél éves:

Hát hirtelen ennyi jutott  eszembe. Ha kihagytam valamit majd még pótolom. Most rohanunk, elintézni még egy utolsó utáni utazás előtti vásárlást. 
Ha már nem jönnék, akkor egy hét múlva vasárnap jövök:))) Pussz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése