2019. augusztus 21., szerda

Balatoni nyaralás 4.1.- Baláca, Villa Romana

Néhány évvel ezelőtt lettünk figyelmesek egy táblára a Veszprém felé vezető út mentén, hogy a közeli falu, Nemesvámos, mellett egy római kori villagazdaság romjai kerültek feltárásra, bemutatásra. Aztán minden évben, tavaly is mondogattuk, hogy na majd egyszer megnézzük. És mikor lett volna a legjobb megnézni, ha nem akkor, amikor Máté már tanult ezt-azt a rómaiakról töriből, ( bár nagyon nem csillogtatta meg a tudását amikor ott jártunk), Milán pedig olyan érdeklődő, és ő mindent tudni akar. Úgyhogy egyik délelőttön ide jöttünk.

Én nagyon szeretek ezen a vidéken autózni, mert gyönyörű.




A villagazdaság valóban a puszta közepén van, két falu között, Veszprémfajszot elhagyva, de még Nemesvámos előtt. Csak úgy perzselt ott a semmi közepén a nap.
Az egyik épületben egy kiállítóterem van, mindenféle használati tárgyakkal, amiket itt vagy a környéken találtak, és sok-sok információs tábláról szerezhetünk új tudás, vagy idézhetjük fel a régieket a rómaiakról.

Aztán a főépület maradványaiban lehet körbejárni, és megnézni, hogy hogyan is éltek is az urak. A romok nem csak romok, ahol kellett, ott részben helyreállították, korhűen újjáépítették, a mozaikokat összerakták, és ezeket is restaurálták. Irtó sok munka van a helyben, látszik, hogy aki ezt véghez vitte, az tényleg szívügyének tekintette a helyet.

A területen van még renoválatlan, feltáratlan rész, sok. Talán a kápolnánál le is volt fóliázva egy darabonon, gondolom ott épp munka folyik. A fürdőrész is, ahol hideg-meleg vizes medence is volt,  egyelőre még csak romjaiban látható.
Bent a főépületben pedig a fűtésrendszerről is vannak makettek.


Kőtár, és szobormaradványok.






A területen épp táborozó gyerekek is voltak, korhűen öltözve, és épp a rangokat osztották szét maguk között. Biztos jó móka :-)

a vörös csíkig vannak az eredeti kövek. 
Érdekes látnivaló szerintem, jó lehetőség kicsit testközelből érezni a rómaikat, és hogy a rómaiakról beszélgessünk a gyerekekkel. Aki már tanult róluk, azért, aki meg fog, azért. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése