2019. augusztus 30., péntek

A zökkenőmentes tanévkezdésről

Az érzés, amikor a nyári szünet utolsó keddjén kiderül, hogy Milánéknál mindkét tanító elmegy, mert babát várnak, és maximum az évnyitón látjuk őket utoljára, úgy, hogy még nincs helyettük senki... na az megfizethetetlen... minden másra meg tudjuk, hogy van a mastercard, csak ez most sovány vigasz...
Mert oké, hogy Orsi nénivel az utóbbi időben (is) voltak már bajok, és nem voltunk vele maximálisan megelégedve, Heni néni meg sosem zavart túl sok vizet, de a semminél azért mégiscsak jobbak voltak...

Úgyhogy nem elég amiatt izgulni, hogy Marci kezdi az iskolát, hanem még ez is.

Milán szerepelni fog az évnyitós műsorban, emiatt szerdán és csütörtökön is voltunk bent a suliban. Az egyik nap találkoztam Orsi nénivel, és próbáltam megtudni tőle némi információt, hogy hogyan képzeli el a jövőt, van-e már utódja, és hogy megvárja-e, hogy legyen, vagy most mi van... Jönnek a gyerekek iskolába, és majd nézik a plafont? Vagy mi az elképzelés? De igazából semmit nem mondott, csak ment a ködösítés, hogy ő nem tud semmit, mert az ig. nő nem mond neki semmit, de ő kedden már nem lesz, és tulajdonképpen csak a vállát húzogatta. Ami nem szép dolog, szerintem. Akár meg van sértve, akár nem. De mindegy is.

Másnap viszont sikerült elcsípnem az ig.nőt, és megkérdeztem tőle, hogy tud-e valami bíztatót mondani. Nagyon bíztatót nem tudott, szóval nincs még ember, bár keresik, bár magunk között szólva, nem tudom van-e esély egyáltalán tanárt találni, nemhogy aug. 29-én.
Mindenesetre felvázolt egy B tervet, hogy hogyan képzeli el a tanévkezdést, ami elsőre nem hangzik rosszul, helyettesítéssel oldaná meg az órákat, de ez hosszú távon tudjuk, hogy nem kivitelezhető.
Mindenesetre most így indulunk neki a 4. osztálynak. Hogy vagy lesz, aki tanítja a gyerekeket, vagy nem.

Milánt egyelőre nem ütötte annyira szíven az információ. Persze sajnálja, hogy elmegy Orsi néni, ő szerette, de közvetlenül utána már azon aggódott, hogy ki lesz helyette.

Szóval mindig van valami...

7 megjegyzés:

  1. Nem semmi.A tanítók is szólhattak volna hamarabb... Vagy kihúzhatnák még egy darabig, ha tudják,hogy nincs utód...(Ez szemétség tőlem? Nem tudom.) Tényleg nem egyszerű nyár végén találni új tanárokat.
    A mi ofőnk férje meg indul a választáson. Drukkolok ellene nagyon....🤔🤪

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A napközis valóban szólhatott volna, ( bár lehet, hogy az iskola felé megtette, csak mifelénk lett ez most kommunikálva, ,ki tudja...), ő decemberben szül. Orsi néni meg most lépte át a 3.hónapot, ő szerintem a vezetőség felé is most szólt.
      Én sem érzem fair-nek, amúgy... de hát ki vagyok én...
      Szerintem tanárt találni nem csak ilyenkor nehéz, itt a nagyvárosban legalábbis nem annyira csábító a pedagógus pálya. sokkal könnyebb elmenni ügyfélszolgálatosnak dupla annyi pénzért... sajnos.

      Törlés
  2. Ez van a közoktatásban, több helyen tanítok, van ahol 1 darab német tanár sincs...ja és napközis egy iskolában 1 ember...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nekem, szülőként is ez a tapasztalatom... Van néhány rutinróka, akik már nem ugrálnak nyugdíj előtt, de utánpótlás nincs. Mátééknál volt olyan tanév, amikor 4 angol tanárt fogyasztottak el, mert mind csak addig tanított, amíg nem talált mást.

      Törlés
    2. Huh ,ez durva. Nálunk nincs ilyen, amióta Réka sulis, jött 4 friss diplomás tanítónő, ebből kettő németes is. Persze azt nem tudom, mennyi meló volt megszerezni őket, lehet, sok..

      Törlés
    3. Az a baj, hogy egy friss diplomás a tanári fizetéséből nem tud fenntartani egy budapesti albérletet. Ergo, ha valóban tanítani akar, akkor elmegy vidékre, ahogy ugyanennyit kap, viszont töredéke a megélhetés, vagy feladja a tanítást és elmegy a banki szektorba vagy titkárnőnek vagy bárminek a versenyszférában, ahol versenyképes fizetést kap, ráadásul jelentősen kevesebb felelősséggel a nyakán.

      Törlés
  3. Hát, tényleg tanárhiány van, én is tudok róla, de azért ez nagyon durva... Mi még szerencsére ebből Tomával nem sokat érzünk, talán-talán bízom benne, hogy ez a kettős tanítónéni felállás bombabiztos, de felsőben más a helyzet, bár eddig itt szerencsénk volt, csak ének és technika tanár volt nehezen még Mátéék idejében, azóta ehhez hozzájött még a fizika is, de eddig mindig megoldották valahogy, nagyon remélem, hogy ez így marad!

    VálaszTörlés