2015. február 17., kedd

Nyílt napos

Ma reggel újra nyílt órák voltak a suliban. Csakúgy, mint ősszel. most is egy matek és egy olvasás óra volt publikus. Addig osztottunk-szoroztunk, míg végül úgy mentünk, hogy én mentem az első matekra, Feri meg a második olvasásra, mert Marcit most nem tudtuk kire bízni.
Számomra nagyon meglepő volt, hogy sokkal kevesebb szülő vett most részt ezen az alkalmon, mint ősszel. Akkor szinte alig fértünk be a terembe, most azért volt még hely bőven. Bár hiányoztak is most gyerekek, most "csak" 25-en voltak, és a fele gyerekhez tartozott kb. szülő.
A matek a szokásos rend szerint zajlott, bemelegítő gyakorlatok, azaz fejszámolás random módon oda-vissza 20-as körben. Most, hogy túl vannak a 10-eseken, a római számokon, (hogy római számok miért kellenek egy elsősnek, azon egy darabig elmorfondíroztam magamban annak idején.), a hosszúság- (méter-deciméter), és a térfogat (liter-deciliter)mérésen és számoláson, most 10-től 20-ig számolnak, páros-páratlan szomszédokat keresnek, halmazolnak, számokat bontanak. Ennek jegyében telt tehát az óra további része, növekvő sorrendbe állítás, kiválasztani a páratlanokat, majd adott paraméterek szerint halmazoltak. 
Volt közös feladatmegoldás, volt önálló munka, jó kis pörgős, és változatos óra volt, a gyerekek nem unatkoztak egy percig sem. 
Máté ügyesen részt vett a munkában, bár sokkal kevesebbszer szólították fel, mint ahányszor jelentkezett, de amikor hozzá került a szó, akkor ügyes volt. Igaz, a jókisfiús cérnahangjával válaszolgatott, nem az itthoni oroszlánMáté hangjával :) 

Érdekes volt őket nézni amúgy, most hogy nagyjából már ismerem az arcokat, és a neveket, és a gyerekek is már otthonosan érzik magukat az iskolapadban, nem úgy mint októberben. Most azért már látszott, hogy vannak a nagyon lelkesek, a nagyon igyekvők, a mindig jelentkezők, és vannak az örök rendbontók, akik nem férnek a bőrükbe, akik mindig motoznak valamit, akik bekiabálnak, nem figyelnek, szóval most mintha reálisabb képet kaptunk volna. 
Az őszhöz képest Máté sokkal aktívabb volt az órán, sokat jelentkezett, és elvileg az  önálló feladatot is jól oldotta meg.
Év elején több padtársat is elfogyasztott, volt, amikor pont az egyik rendbontó kisfiú mellett ült, az nagyon volt jó, mert Mátét sem hagyta rendesen dolgozni, aztán egy kislány ült mellette, aki viszont olyan kis lassúcska volt ,és mindig lemaradt a javítással, és Máté sokszor mérges volt rá, de most már jó ideje egy hozzá hasonló kisfiú mellett ül, akivel jóba is lettek, és úgy láttam a távolból, hogy nincs is most már semmi gond, jól tudnak egymással-egymás mellett dolgozni. Angéla néni szerint nagyon jó hatással vannak egymásra, és húzzák egymást a jobb teljesítmény felé. 

A második olvasás órán Feri volt bent. Azt mondta jó volt, ügyesek voltak, Máté is kapott egyszer  lehetőséget, hogy kimenjen a táblához kiegészíteni valamit. Akkor is aranyos és ügyes volt :)

Szerintem az idén már nem lesz több ilyen alkalom.
Jövőre meg már mehetek megint a negyedikesekhez is, amikor a leendő elsős tanítónénik fognak bemutató órát tartani. Nagyon durva!

1 megjegyzés:

  1. De jó! Nálunk nem lesz már több nyílt nap, legalábbis nem tudok róla, fogadó óra is csak áprilisban.

    VálaszTörlés