2009. január 28., szerda

Az utca embere

Ügyvéd Urammal akkor találkoztunk először, amikor pár éve ide költöztünk és gondoltuk teszünk egy sétát, hogy lássuk, hová is költöztünk tulajdonképpen. Ügyvéd uram az utca túlsó felén campingszerű kerékpárjával járőrözött, rótta a köröket, fel és le, figyelve arra, hogy a kereszteződésen ne jöjjön át. Kedvesen köszönt, és gondolom látta, hogy nem vagyunk idevalósiak, mert mondta, hogy van 2 eladó ház a szomszéd utcában, nem nézzük-e meg, szívesen megmutatja. Mondtuk, hogy nem, mert most vettünk itt egy lakást,egyelőre nem kell másik. Ennyiben maradtunk.Kicsit tartottam tőle, mint mindenkitől, aki nem egészen százas, valamiért úgy vagyok velük, hogy ezek bármire képesek. Ezért ha tehettem el is kerültem az Ügyvéd Uram fennhatósága alá tartozó utcarészt. Egyszer aztán mégis arra felé vitt az utunk, és persze megint ott volt az utcán, hisz mindig ott van. Ekkor már ismerősként köszöntött bennünket, messziről szaladt felénk, kiabálva Ferinek, hogy "Ügyvéd uram, ügyvéd uram, de jó hogy jön".Hát innentől fogva hívjuk mi Ügyvéd uramnak, az igazi nevét nem tudjuk, nincs kiírva a postaládájára sem. Nem lehetett nem beszédbe elegyedni vele, megint ajánlott 2 házat, hogy vegyük meg, megmutatta a sajátját is, de az nem volt eladó. Mesélt pár dolgot magáról, és az Ő feladatáról, hogy azért köröz itt az utcában a biciklijével, hogy a tolvajokat elüldözze. Kedves tőle:) Azóta rendszeresen találkozunk, néha szóba elegyedünk.  Mókás figura. Az ősszel lefestette piros zománcfestékkel a házát, és amit körülötte talált. A házat, ameddig a létráról elérte, a kerítést csak kívülről, de lefestette a széket, a lapátot, körberajzolta a házszámtáblát, a vigyázz a kutya harap táblát, bár nincs kutyája, és festett a kukájára egy nagy Ü betűt, ami nem tudom mit jelent. 
Mindig megdícséri Matyit,  és mindig megkérdezi, hogy kisfiú-e vagy kislány. De rá nem haragszom emiatt. Most ha megyünk a boltba, piacra legalább egyszer elmegyünk a háza előtt.  Feri mindig megkérdezi, hogy voltunk-e sétálni és hogy találkoztunk-e Ügyvéd urammal, és mit mondott.
Pár hete mikor nagyon hideg, és vacak idő volt, nem láttuk. Aztán később sem, amikor már nem volt olyan hideg. A redőnye le volt húzva, Ő sehol, pedig mindig kint van, és még a kert végéből is szalad felénk. 
Aggódtam, hogy nincs-e valami baja. Nem tudom, hogy van-e valakije, és ha van ránéz-e egyáltalán. Már épp elterveztem, hogy vagy megkérdezem a postást, hogy nem tud-e róla valamit, vagy ha legközelebb arra járunk becsöngetek. És végszóra, hétfőn újra találkoztunk, vidám volt mint mindig, és messziről köszöntött. Elmondott egy rövid sztorit, hogy épp mit csinál, és megdícsérte Matyit. Én pedig megnyugodtam, hogy nincs semmi baja. Egy üde színfolt Ő az utca életében, sajnálnám, ha történne vele valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése