2016. február 19., péntek

Nyílt órák

Ezúttal Mátéék osztályában voltunk tegnap reggel nyílt órán. Most egy matek-olvasás kombón vehettünk részt. 
Valami miatt a gyerekek és a ebből kifolyólag a szülők is eléggé megfogyatkozott létszámban vettek részt. Legalább 6 gyerek hiányzott. Ez azért elég sok. Szóval az átlagoshoz és a megszokotthoz képest most egészen szellősen ültünk a terem végében. 
A matekóra általában villámszámolással szokott kezdődni. Ez most annyiban módosult, hogy írásban kaptak 13+1 villámkérdést szorzás-osztás témában. A hibátlanok rögtön be is zsebelnek erre egy ötöst, az egy hibások pedig egy pirospontot. Máténak tegnap egy pirospont jött össze, de van már vagy 3 ötöse korábbról. 
Aztán a gyerekek nagy örömére a matematika könyv 2-es kötetét kapták elő. Hogy micsoda kurjongatások voltak emiatt! Az élet apró örömei :)
Új témát kezdtek, síkidomok, testek, pontok, vonalak.  Ezt járták körbe jobbról-balról, görbe vonal, egyenes, zárt-nyitott, a gyerekek rajzoltak, csoportosítottak, ügyesek voltak. Egy ponton kicsit elgondolkodtam, hogy nehogy itt egy óra alatt eljussunk a konvex-konkáv sokszögekig, de nem, végül persze nem. De mondjuk azon sem csodálkoztam volna nagyon. 
Nagyon hosszú volt ez a  matek óra, így korán reggel. 

Első szünetben a skacok lementek az ebédlőbe reggelizni. Én addig gyorsan kihegyeztem Máté sárgáját, kiürítettem a hegyezőjét, elrendeztem a székén a pulóverét, amit az órán csak negyvenszer lökött le, és taposott rá. stb... 

A második óra olvasás volt. Ez viszont úgy elröppent, hogy csak na. 
Máté itt is besöpört két pirospontot, egyet egy szórejtvényre, egyet a mondatkeresésre, és egyébként is ügyes, lelkes volt, sokat jelentkezett, párszor fel is szólították. ( Azt még mindig nem értem, hogy egyeseknek miért kell padból kiugorva, felállva-nyüszítve jelentkezni, és hogy ezért pl. miért nem jár magatartáskártya levonás, mikor minden vacakságért meg jár. Számomra ez a padból felugrálás legalább annyira zavaró, mint az, ha valaki a padtársával sutymorog. Komolyan néhány lány úgy nyüszített, mint az esőre kizárt kutya!) )
Egy mesét dolgoztak fel, ( A szekszárdi bor címűt) elolvasták, megbeszélték, Angéla néni beugratós kérdéseket tett fel nekik a mesével kapcsolatban. Nagyon jó kis pörgős óra volt, tetszett. 

Máté meg olyan kis aranyos volt onnan hátulról nézve :) Nem tudom, nekem még mindig olyan fura őt az iskolapadban látni! Szerintem akkor fog ez csak megváltozni, amikor majd Milán is iskolás lesz, és ő még furcsább lesz.  Eszembe is jutott, hogy jövőre egy ilyen nyílt napon már két osztályba kell majd menni...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése