2009. október 7., szerda

Matyiszavak 2.

Matyi félelmetes módon elkezdett minket utánozni beszéd terén. Most már aztán tényleg mindent próbál utánunk mondani, és sajnos mond is. így most már nagyon kell figyelni, mikor mit ejtünk ki a szánkon. Persze az ismételt szavaknak a nagyobbik része nem képezi a szókincsét, én is elfelejtem tőle újra kérdezni, és ő is elfelejti. Mondjuk a múlt héten még tudott 1 csúnya szót, legalábbis szerintem az volt, de először nem vettem róla tudomást, majd többször rászóltam, hogy ilyet nem mondunk, és mintha feledésbe merült volna, mert néhány napja már nem hallom tőle. Pedig alapból nem használunk csúnya szavakat, úgy látszik azért mégiscsak becsúszik egy-egy. Azóta jobban figyelünk.
Szóval Matyi fecseg. Sokszor értelmesen, és van hogy egymás mellé is tesz már két szót, ami passzol. Teregetés közben mondogatja, hogy melyik ruha éppen kié. Magát még mindig babának hívja, de mondta már kétszer is hogy Máté.
Vannak, amiket már szépen megtanult, a nénit például a nyunyu-ból néni-vé fejlesztette. És van egy csomó új szó is. Próbáltam levideózni, de persze sok új szót nem mondott többszöri kérésre sem, ilyen a bicikli, amit nem is tudok leírni, mert olyan furcsán mondja.
az állatkert hatására rágyúrtunk az állatokra, és azóta mondja a zsiráfot, a vizilovat(bijjo), a medvét,(manga) a rókát(jóka) a halakat csak utánozza. A kakas az kakaó, és vannak még a hápik, és a pipik. Másik favorit a járművek, már elkülöníti a motort, az autót, a villamost(vijjanyo), a buszt, a repülőgépet (ple) és a hajót. Sőt, felismeri a Papa, és az Apa autóját is, ezeket mindig meg is mutatja az utcán.
A gomb bombából mumba lett, a zokni pedig jokka, az ágy pedig ági.
Korábban azt gondoltam, hogy majd szépen vezetem, mikor mit mondott éppen újat, de nem tudom, mert minden nap ezer új dologgal örvendeztet meg. De így is van ez rendjén.
A videó sajnos nem tökéletes, mert Matyi öntörvényűen mondja a szavakat, és hiába akarom én hogy mondjon valamit, ő nem és nem, rávág valami tök mást. De aranyos:) És a kedvencem még mindig a pempi, amit azért sokszor bedob magától is.Ja.... és hogy a haját miért a konyhában keresi, azt nem tudom:))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése