2009. április 26., vasárnap

Dordrechtben

Dordrecht kb. fél órányi vonatútra van Delftől, Rotterdam felé, és a Zuid-Holland tartomány legdélibb városa. Ma már nem olyan jelentős város, mint volt a középkor tájékán, akkoriban a kikötője vetekedett Rotterdaméval, ami aztán gyors fejlődésnek indult, és jól lekörözte Dordrechtet. A város a Masse és a Kil torkolatánál épült, és minden irányból víz veszi körül.  A várost 3 csatorna szeli át, amik kikötőként is üzemelnek, a kis motorcsónakoktól kezdve, a vitorlásokon át, a fantasztikus jachtokig,  minden megtalálható volt itt. Gyönyörű látvány volt az ég felé meredező árbócok serege.A jachtok pedig hihetetlen jól néztek ki, elképzeltem, hogy nekünk is van egy ilyenünk, és csak bepattanunk hétvégén, kimegyünk a tengerre, vagy át Angliába. Jó lenne:) De érdekes volt, hogy a hajók amolyan hétvégi házakként is funkcionáltak, volt aki csiszolgatta, volt aki csak ücsörgött rajta újságot olvasgatva, volt egy házaspár akik piknikkosárral jöttek, és szálltak fel az egyikre. Irigylésre méltó volt.
 
 
 
 
 
A Masse folyónál pedig Matyi nagy örömére hatalmas teherhajókat és kompokat láttunk. Szerencsére találtunk padot is, ahol Matyi hódolhatott új hobbijának a padon ücsörgésnek.  Láthatóan nagyon élvezte, mind az ücsörgést, mind a látványt.
 
 
 
Én pedig éppen elfértem egy zsiráf lába között:
 
 
A város maga amúgy csendes kisváros, az emberek többsége a főtéri piacon volt megtalálható, ott igen nagy volt a nyüzsgés, volt valami divatbemutató, meg mutatványosok is, szóval igazi vásári hangulat volt. Arrébb, ahol már fogyott a tömeg, ott pedig szinte kihalt utcákon tudtunk gyönyörködni a házakban. Meglepetésként beléptidíj nélkül lehetett bemenni a helyi Grote Kerk-be (Nagytemplom), ami valóban hatalmas volt, és gyönyörű.  Manapság minden templomba belépőjegyet kell venni, ami nekem kicsit fura, mert elveszni látszik a templom valódi funkciója , ahová pedig nem kell az pedig zárva van. 
Kellemes pár órát töltöttünk el itt. 
Ma pedig reggel óta zuhog az eső, és egyelőre várjuk, hogy elálljon, hogy hasznosan tudjuk eltölteni a napot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése