2023. május 11., csütörtök

Fogszabályzó Nr.1

 Ma egy hete kapta meg Máté a felső fogsorára a fogszabályzót, és mellé egy halom jótanácsot, egyrészt, hogy hogyan mosson fogat, hányszor és milyen technikával, kapott ehhez egy kezdő szettet is, amiben fogkefe, útifogkefe, fogköztiszító, minden van, másrészt egy relatív hosszú tiltólistát is kaptunk, hogy mit ne egyen a következő időszakban. 

Na ez az ami nagyobb kihívás. Nekem. Nyilván kemény dolgokat nem ehet, mert könnyen lepattan a fogáról a kis pöcök, és akkor ragaszhatjuk újra. Csipsz, pattogatott kukorica, meg társai eleve felejtős, de ilyen a kenyérhéj, a pizzaszél, stb... De egyelőre még egy szendvicsbe sem tud beleharapni. törve ehetné, de az meg már milyen, szerinte. Nem ehet nyúlós, ragadós dolgokat, amik meg jól alátapadnak a tappancsoknak, mint pl. olvasztott sajt, gumicukor ( azt mondjuk egyébként sem szokott), nyilván az édesség, cukros üdítők is inkább kerülendők, mint javasoltak. 

Szóval Máté étkeztetésével kicsit most bajban vagyok. De bizakodóak vagyunk, mert azt mondja, hogy az evezőklubban meg az osztályban is, akiknek van, azt mondták, hogy majd belejön, és akkor fog majd tudni enni mindent. 

Egyelőre szendvics helyett a héten túrós táskát kapott, ebédre meg volt már spagetti, fasírt krumplipürével, és tegnap a rakott karalábét is meg tudta enni. A hétvégén a kockára vágott sültkrumplit inkább kihagyta. A kenyeret úgy eszi, hogy körbe levágom neki a héját. 🙉

Most még kicsit érzékeny neki, meg még nagyon új, szokni kell. De tegnap már azt mondta, hogy már sokkal jobb. 

Amúgy nem nagyon észrevehető,  alapállásban nem látszik, a beszédben meg nem zavarja. 


egyelőre őszig csak felsője lesz, és addig csak kontrollra kell járni, aztán majd kap egyet alulra is. 

4 megjegyzés:

  1. Micsoda mosoly! 🙂 Kitartás az étrendhez, én nem is tudtam, hogy nem lehet enni bármit vele...

    VálaszTörlés
  2. könnyen lepattan, úgyhogy vigyázni kell. De ha már jobban megszokja, akkor szerintem már tud majd rendes étrendet enni. Remélem :-)

    VálaszTörlés
  3. Hű, hát vakarnám én is hirtelen a fejem, hogy mit is adjak neki enni. Ügyesek vagytok, hamar belejöttök. 😊

    VálaszTörlés
  4. Ákosnak felül másfél, alul jó fél éve van. Talán ősszel leszedik már... Mindent eszik a gumicukor, rágó kivétrlével. Háromszor pattant le a vége egy év alatt, ez nem olyan sok ehez képest talán. :-) Kitartás! Lesz könnyebb is idővel.

    VálaszTörlés