2020. október 13., kedd

Milánék Komáromban, Marcis hírek

 Brrr... a világon a legrosszabb szerintem, mint amikor zuhog az eső és mellé még hideg is van. Erre kombinációra nekem nincs felszerelésem. De a gyerekeknek is csak hellyel-közzel. Az a kabátom, ami némileg vízhatlan, abban már fázom, és ugyanez a cipővel is. A gumicsizmám béleletlen, és ilyenkor már hideg, pedig ilyen masszív eső ellen, ami ma reggel is volt, csak az lenne a megoldás. Pedig egész hétre ezt a monszunesőzést jelzik, úgyhogy jobb lesz megszokni. Érlelődik bennem, hogy előveszem a télikabátomat, de ilyenkor még azért nem szoktam, mert akkor februárban már annyira fogom utálni a télikabátot... 

Tök fura, hogy alig egy hete még rövidujjúban voltunk buszokat nézni, most meg a télikabátot fontolgatom... 

Nagy szerencséjük volt Milánéknak a múlt héten, mert kedden, október 6-án, az iskola hagyományai szerint az ötödik osztályosok a komáromi erődben emlékeznek meg a vértanúkról. A múlt kedd volt az utolsó meleg őszies nap, igazi kirándulóidőt kaptak.

A két ötödik osztály utazott csak 1-1 különbuszon. 

Mi még nem voltunk a komáromi erődben, így érdemben nem tudok róla sokat mesélni, de a gyerekeknek nagyon tetszett. Megnézték a kiállításokat, van hadtörténeti-  meg fegyverkiállítás is, ami Milánnak a leginkább tetszett, aztán kívül-belül felfedezték az erődöt, kazamatában voltak, bástyáról néztek ki, szóval minden ami kell,  és egy darabon szakvezetést is kaptak. Milán készített néhány fényképet is, ezek alapján próbáltuk rekonstruálni a napot :-) a képek alapján egészen klassz, mindenre kiterjedő program volt. 











Milán kedvenc képe, a pókháló a sarokban :-) 





Az egész múlt hétvégénk ráment a gyerekek focimeccseire. Szombaton Máté játszott, vasárnap délután pedig Milán. De már jeleztem nekik, hogy részemről ez a hétvége volt az utolsó, amikor hajlandó vagyok a pálya mellett ácsorogni, mert vasránap estére már jól átfagytam. Milán is megnáthásodott, de ő azért, mert képtelen volt alánadrágot felvenni, pedig kétszer is megkértem rá. Most meleg tea és c-vitamin kúrán van, és reméljük, hamar összeszedi magát. 

Marciék napközis tanítónénije covid + volt, ( ennek már 2 hete )de amikor ez kiderült, akkor már egy hete nem dolgozott, úgyhogy az osztályt nem küldték karanténba. Szerencsére senki nem jelezte az osztályból, hogy beteg lenne, Marcinál sem tapasztaltunk semmilyen tünetet, és Kicső néni is visszajött már tegnap, a gyerekek nagy örömére. Azt mondta, nem volt semmi extra... leszámítva a rengeteg macerát amit ez az egész jelent. Kezdve onnan, hogy amikor torokfájással otthon maradt a nagylánya, akkor senkiben fel sem merült, hogy esetleg tesztelni kéne. Az egész hercehurca úgy kezdődött, hogy a férje magánban leteszteltette magát, mert hőemelkedése és rossz közérzete volt. Államilag nem tesztelték le, fel sem merült. A férjének  + lett az  eredménye. Ezen felbuzdulva már csak letesztelték a lányt is, aki egy hete már betegen volt otthon torokfájással, és Kincsőt is, mert ő meg elkezdte nem érezni az ízeket. Mindkettejüknek + lett a tesztje. A kisebbik gyereket pedig le se tesztelték, mert nem volt tünete. ( ez mondjuk vicces) De bizonyára ő is + lett volna, ha már mindenki az volt a családban, csak ő teljesen tünetmentes volt. Kincső néni azt mondta, hogy ennél rosszabbul nem is voltak egyiken sem, szóval a kellemetlenségeket leszámítva ők viszonylag könnyen túlestek rajta. 

Milánéknál, Mátééknál mostanában nincsenek koronás hírek. A tanári gárda is egyben van. 

Annál többet, hogy odafigyelünk magunkra és egymásra, nem tehetünk sokkal többet. 

8 megjegyzés:

  1. Nálunk tömegével voltak szeptemberben torokfájós gyerekek, meg kicsit nagyobbacskák is, nem tesztelték őket, egy hét otthon és kész. Ha jobban lett, mehet suliba. Sokkal többen átestek már rajta, mint amiről infó van, de nem is az a lényeg, hanem hogy minél kevesebben nyiffanjanak ki....

    Nem biztos, hogy mindenki + lesz a családban, Tibi kolleganője most gyógyult fel, a férje 2x lett tesztelve , nega és nega...fura ez.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, mert nálunk egyik osztályban sem volt eddig tömeges hiányzás, most sincs (még). Egy-egy gyerek nincs néhány napot csak.
    Szerintem is sokan már rég túl vannak rajta, mint egy hagyományos betegségen. A gyerekek meg sztem különösen jól bírják. És ha van vmi tünet, pl a torokfájás esetleg, az még a jobbik eset, mert akkor legalább itthon van a gyerek és pihen. De ha teljesen tünetmentes? Nekem inkább az a para, és nem is magunk miatt elsősorban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem, de volt ahol 8 gyerek virított csak... Most 1-1 hiányzó van, ugyanúgy mint máskor.

      Törlés
  3. Elég furcsa, hogy pozitív tanár mellett a gyerekek jártak suliba. Pár hete még egész osztályok kerültek egy ilyen után karanténba, de a szomszéd gyerkőc egész évfolyama itthon volt, amikor az egyik társuk az lett. Nem tudom, ti mit tapasztaltok, de valahogy egyre kevésbé téma ez mindenhol (suli, munka), hordjuk a maszkot, ahol kell, hőt mérnek, de valahogy nem beszélnek róla az emberek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég baj, ha azt nézzük, hányan vannak lélegeztetőgépen vagy halnak meg... Talan túl régen zajlik ez, belefáradnak az emberek és /vagy azt gondolják, simán megússzák, ha el is kapják, hiszen a többség szerencsére így is jár.

      Törlés
    2. Igen, fura. Gondolom így döntött az operatív törzs. Nem tudjuk...
      Valószínűleg tényleg kicsit belefáradtak már még azok is, akik korábban nagyon tartottak a betegségtől. És ezen továbbra sem segítenek az egymásnak ellentmondó intézkedések és korlátozások.
      Én is úgy érzem, Teide, hogy nem igazán téma már.

      Törlés
    3. Pozitív tanár mellett nálunk egy egész gimi zárt be egy hétre, tehát nincs olyan, hogy folyik az oktatás tovább....legalábbis nem szabad lenne. Én úgy látom, hogy az idősebb tanárok azért eléggé aggódnak, főleg, hogy az ellenség sokszor láthatatlan, a gyerekek simán fertőznek minden tünet nélkül is. Ilyen szempontból, hogy mi értelme pl lázat mérni fogalmam sincs...

      Törlés
    4. Pedig látod, van. A hivatalos eljárás szerint az ig.nak jelezni kell a tankerületnek, a tankernek az operatív törzsnek, és az dönt. Az iskolának nincs saját jogköre, hogy karanténról és digioktatásról döntsön. A szept.i szmk gyűlésen legalábbis így hangzott el.
      Pedig Marci tanítója is 60 körüli uh sztem is indokolt lett volna a karantén.
      A lázmérésnek meg sztem semmi értelme nincs. Látszatintézkedés az emberek megnyugtatására.

      Törlés