2015. augusztus 26., szerda

Tiszta Oscar

Van az Oscarban, a Silvester Stallone-sban, az a jelenet, amikor Doktor Pull-lal beszédgyakorlat órán van, és nem tudja a Répa, retek, mogyorót elmondani. Dr. Pull viszont zseniális pedagógiai érzékkel bedobja a Rocco a rumos rabló kezdetű versikét, amit elsőre sikerül is visszamondania Stallonénak. Mert ugyebár, "persze, hogy sikerül, ha van értelme a szövegnek". :)
Ez jutott eszembe ma délelőtt, amikor Mátéval írást gyakoroltunk. 
Nem szakadtunk meg a nyáron a gyakorlásban, de így az utolsó héten elkezdtünk kicsit rágyúrni a jövő heti iskolára. Pláne, hogy két napja hatalmas bociszemeket meresztett amikor írott nagy L-t kellett írnia egy feladatban. Hát ő olyat még sosem látott, nem is létezik, a világon sincs. 
Ma olyat játszottunk, hogy végigmegyünk az ábécén, és minden betűvel írunk egy szót, nagy betűvel is, és kicsivel is. Felváltva mondogattuk a szavakat, hogy neki is legyen benne egy  kis öröm. Én a hosszabb, és ékezetekkel tarkított szavakat preferáltam inkább, Máté nyilván az egyszerűbbeket, így került az f betűhöz az általam javasolt fűnyíró helyett a fa. :) De a másik oldalra is volt példa, amikor Máté önszántából írt hosszabbat. 

D-nél.
- Írd le akkor, hogy Dezső.
- Micsoda?
- Dezső.
- Az mi?
- Az egy férfi keresztnév. 
- Azt nem írom le.
- Miért nem?
- Csak.
-???
- Nem tudok olyan D betűt írni.
- Akkor milyet tudsz?
- Olyat, ami a Dibusz Dénesben van.
- Jó, akkor írd azt, hogy Dibusz Dénes.

És szépen le is írta. Mert hát persze, hogy sikerül, ha van értelme a szövegnek :)

2 megjegyzés:

  1. :)))

    Ez egyébként olyan érdekes, nem tudnak mit kezdeni a régi nevekkel. MÉg az olyannal sem, hogy Pista, nem feltétlenül tudják, hogy az István. Ez csak egy példa, de számomra teljesen nyilvánvaló nevekre csodálkoznak rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Máté sem ismeri ezeket. Az Istvánt is csak onnan, hogy az ovis gondnok István bácsi volt pár éve. Hát nem sűrűn szaladgálnak az iskola- és oviudvarokon mostanság a Pistik és társaik.
      Az a gyanúm, hogy Dezsővel is csak akkor fog találkozni, ha majd Kosztolányit tanulják. Hacsak be nem kerül a Fradiba egy Dezső :)

      Törlés