2014. június 8., vasárnap

Ovis búcsúztató

A múlt heti aggodalmaink, amikor majdhogynem télikabátban mentek a gyerekek oviba, e hét péntekre alaptalannak bizonyultak, és inkább az ellenkezőjére fordultak. Már nem az volt a kérdés, hogy vajon lesz-e elég jó idő ahhoz, hogy kint tudják tartani a műsort, hanem azon tanakodtunk, nem lesz-e túl meleg. 
Végül elég meleg lett. Bár fél 5-től kezdődött a rendezvény, az udvart félig még vérőfényes napsütés borította. De hát még mindig jobb volt ez így, mint ha esett volna az eső, és beszorulunk a csoportba.

A műsor egy színdarabbal indult, Fésűs Éva A kíváncsi királykisasszony című meséjét játszották el a gyerekek. Borzasztó ügyesek voltak. Máté lovag volt, vagy hadvezér? sajnos a szerepéből adódóan leginkább csak hátulról láttuk, vagy még úgy sem, amikor a falnál várakoztak a jelenésükre, de ettől függetlenül nagyon élvezetes volt, és nagyon megmosolyogtató. A királykisasszonyok különösen tetszettek.
Máté is szereti ezeket az előadásokat, és egyre bátrabban, hangosabban vesz részt benne. Szerintem jó lesz neki Angéla néninél a színjátszókörben.



A mese egyébként jóóóó hosszú, és jó sokat gyakorolhatták, mert elejétől a végig tudja Máté. Már péntek reggel is el akarta mondani, de akkor nem volt rá idő, de azóta ha eszébe jut, akkor nagy hanggal harsogja bele a világba, és olyan aranyos. 
A mese után pedig szép sorba álltak, és szavaltak néhány verset. Máté szegény pont kikerült a napra, egy idő után látszott is, hogy kezd melege lenni, de ez nem akadályozta abban, hogy szépen elmondj a társaival a rá kiszabott versszakokat. Több verset is mondtak, 3-at, 4-et, már nem is emlékszem pontosan.
A. A. Milne: Hatévesek lettünk
Egyesztendős voltam,
épphogy elindultam.
Aztán kettő lettem,
épp, hogy megszülettem.
Hároméves lettem,
én voltam? Nem értem.
Négyesztendős múltam,
s nem volt semmi múltam.
Évem száma öt lett,
nem volt bennem ötlet.
De most, hatéves vagyok,
és okos vagyok nagyon, nagyon,
így azt hiszem, ezt a kort már
soha-soha el nem hagyom!
Máté a bal szélen


Négyen gyerek maradt a csoportból még egy évet, ők négyen külön mondtak a Nagyoknak pár verset búcsúzóul, útravalóul.

Iványi Mária: Nagycsoportosok búcsúztatása

Nem jöttök már óvodába,
Iskolások lesztek,
játék helyett számokkal és
könyvvel ismerkedtek.
Megtanultok betűt írni,
pocakos b-t, ó-t, á-t,
rajzoltok szép színes képet,
s hangjegyekből kottát.
Azért mi sem búslakodunk,
itt a mackó, s labda.
Jövőre meg találkozunk
az iskolapadban.

Majd tarisznyát kaptak a nyakukba, virágot a kezükbe, és integetve búcsúztak egymástól, az óvodától. Hát mit mondhatnék... nagy pillanatok voltak ezek.


Végül jött a meglepetés előadás, amit a szomszéd tánciskola egyik tanára tanított nekik, egy cowboytánc :) Mindenki kockás ingre váltotta az ünneplősét, és már mehetett is a buli! Hát ez aztán nagyon aranyos volt, ahogy szökeltek jobbra-balra, de nagyon ügyesek voltak, mert nem ütköztek össze,( legalábbis nem feltűnően)  pedig egész komoly koreográfia volt :) végül a szülőkkel is volt egy kis westerntáncolás, meg a kistesókkal, akiket nem lehetett ekkorra már a helyükön tartani.





Az ünnepséget  a szokásos zsúr követte. A fiúk nagyjából  addig támasztották az asztalt, amíg volt rajta ennivaló, Marci pedig ezalatt az iskolaudvaron motorozott rendületlenül. 

Bár megvolt az ünnepség, a búcsúzás, útravalót is kapott Máté a tarisznyájába, mégis olyan fura hiszem is meg nem is érzés van bennem, hogy ezen is túl vagyunk. Van még 3 kemény napunk az oviban, aztán pénteken végleg búcsút mondunk az ovinak, és belevágunk a nyárba, hogy ősszel újult erővel, mosollyal az arcunkon tudjunk belevágni egy egészen újba, az iskolába. 

Donászi Magda: Óvodától iskoláig

Egyszer régen édesanyám,
megfogta a kezemet.
Kicsit féltem, amikor az óvodába vezetett.
Csodálkoztam :
Mennyi játék!
Mennyi asztal!
Mennyi szék!
Gyorsan telt el a legelső nap,
gyorsan futott el a hét.
Négy év telt el,
négyszer láttuk az óvoda ablakán,
hogy zöld lombok integetnek,
vagy száraz ág van a fán.
Közben aztán úgy megnőttünk,
hogy az ágyunk kicsi már.
Holnap a mesesarok helyett,
az iskola padja vár.

5 megjegyzés:

  1. Jó ég, lehet ezen nem sírni, ha nagycsoportos csemetenk van??:-)

    VálaszTörlés
  2. Én is megkönnyeztem.. ráadásul most én még azon hüppögök itt magamban, hogy az enyém is most ballagott az oviból, és mindjárt az iskolából is fog.
    Máténak nagyon boldog iskolás éveket kívánok. :) Szerintem is nagyon jó helyen lesz Angéla néninél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sejtem én is valahol, hogy gyorsan el fognak repülni a sulis évek is :(

      Törlés
  3. Gratulálok Máténak! :Boldog és amennyire lehetséges önfeledt iskolás éveket kívánok! ♥

    VálaszTörlés