2017. február 23., csütörtök

Nyílt órák

Marciéknak az oviban ma van a farsang. Én botor pedig fánkot ígértem nekik ebéd utánra. Amíg kel a tészta, addig meg bepötyögöm, hogy kedden nyílt órák voltak megint a suliban. Mátééknál matek-nyelvtan, Milánéknál matek-környezet volt. Most én kezdtem Máténál, Feri Milánnál, majd cseréltünk, bár bevallom egyik porcikám sem kívánta kora reggel Angéla néni matekóráját. 
Minél több nyílt órán veszek részt, annál inkább megerősödik bennem az az érzés, hogy ez a reggel nyolcas iskolakezdés egy gyerekgyilkos felállás. Pláne matekkal indítani maga a pokol. Simán kezdhetnének énekkel vagy tesivel szerintem, ha már mindenképpen nyolckor kell kezdeni. Én nem tudom Angéla néni mit szed, de hogy úgy pörög kora reggel, hogy beleszédülök, az biztos. A gyerekek meg java részt csak kókadoznak, néhány kivétellel. Óra elején jó ha 3-4 gyerek tudta hogy hol is van egyáltalán. Angéla néni pedig csak bombázta őket a szorzótáblával, bemelegítésképpen. 20x30, 40x5, 6x50, stb... majd nehezítettek és jöttek a 17x5, 12x6, és társai. Mondjuk tudták a gyerekek, csak  kinek több idő kellett, kinek kevesebb. Óra végére kezdtek már úgy-ahogy magukhoz térni, akkor már nagyjából 50%-os volt az ébredtségi arány.  Nagyjából ekkorra véltem Máté szemében is észrevenni némi csillogást. Pedig időben lefekszik, még bőven 9 előtt, valahol fél9 és háromnegyed között. A 9 óra már horkolva találja az ágyában, az biztos. És reggel sem kelünk annyira korán, 3/4 7-kor. 
Az sem tesz túl jót a korai reggeli frissességnek, hogy a teremben nem igazán van könnyen nyitható ablak. Fülledt, meleg, álmosító levegő van. Nem csoda, hogy kész vannak a gyerekek teljesen. 

Milánéknál már egy fokkal már jobb volt, igaz, a környezet óra kicsit lazább hangnemben működött, nem volt annyira kötött, és nem is kellett annyira koncentrálni. A tisztálkodásról beszélgettek, csoportokban dolgoztak, matricákat ragasztgattak, és jókat derültünk rajtuk a hátsó sorban. :-) Meg a gyerekek is jókat kuncogtak olykor-olykor. Köztük Milán is, aki azt gondolta, hogy azért mert ott ülök karnyújtásnyira, akkor már mindent lehet, és a fél órát végpusmogta és kacarászta a kis barátjával. 
Még mindig nem tudom, hogy melyik gyerek kicsoda... olyan sokan vannak, 31-en, és olyan sok a fiú. 

Hát nagyjából ez volt. Csak a szokásos. 

7 megjegyzés:

  1. Írtad korábban, hogy Angéla néni pörgős, de akkor is felmerül a kérdés, hogy egy sima tanóra ugyanolyan e, mint egy bemutató. Nálunk biztosan nem. :) Aztán iskolája és tanára válogatja. Én biztos átmennék passzívba egy ilyen órán. :) Ősszel, amikor bemutató órán ültem, két óra után úgy elfáradtam, mint a liba. :))
    Tavaly volt jellemző, hogy minden tesi órájuk első órában volt, mint a 3, hát legalább felébredtek, igen. Most már csak kettő a tesi, kettő magyar és egy német....Ez utóbbi fincsi lehet, főleg, hogy pénteken első órában van.Általában ilyenkor írnak TZ-ket. Jó, nem? :)
    Popianyu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy én A. nénit ismerem egy sima tanóra még ennél is pörgősebb. :-) Ő mindig ilyen, akár ha korcsolyázni megyünk, akár színházba, akár kirándulni, ő mindig ezer fokon ég és pezseg. 60+-os, Mátéék az utolsó osztálya, ő már biztos, hogy nem alakoskodik.
      Mátééknak 3-szor matek az első órájuk, és csak egyszer tesi. Egyszer meg hittan.
      Pénteken tz-t íratni szerintem nem normális dolog...

      Törlés
    2. És én is lefáradok 2 óra után. :-)

      Törlés
    3. Nem egészen arra gondoltam, hogy alakoskodik. :) Hanem ugye a nyílt órán annyi mindent meg szeretnének mutatni, hogy egy egyébként nyugodt és csöndes magyar óra pl. nem mutatna igaz képet. Ezért kicsit pörögnek.

      Ó, hát az lehet, hogy nem normális, de nálunk igen rendszeres. :/

      Törlés
    4. Angéla nénit ismerve nehezen tudok elképzelni egy nyugis, csöndes órát.
      Mátéék is szoktak írni pénteken, matekot vagy fogalmazást. vagy mindkettőt. Mondjuk fogalmazásuk csak pénteken van, szóval nem is tudnának máskor írni... de akkor is, no.. pénteken? Fél lábbal már benne vannak a hétvégében.

      Törlés
    5. Rékának is pénteken van a fogalmazás. :-) De mindegy, mert jó esetben hétvégén letudja.
      Pedig a nyugis óra is jó,sőőt.Én spec mindig azokat szerettem. Attól még érdekes volt.Jelentkezésben sem voltam valami buzgó.:-)

      Törlés
  2. Ja és hát én összeteszem a kezem, ha fél 10-kor alszik...hétkor kel...10 óra nincs meg...:/

    VálaszTörlés