2015. november 10., kedd

Komposztünnep

Az ovink szeretné elnyerni a Zöld Óvoda címet, és ahhoz, hogy ez meglegyen, mindenféle kritériumoknak kell megfelelni. Ilyen például, hogy szelektíven legyen gyűjtve a szemét, hogy a gyerekek közreműködésével legyen az óvoda udvara, és környezete minél zöldebb, virágosabb, meg még egy csomó minden. Tavaly óta az ovi oldalában két komposztáló is üzemel. Mi mondjuk itthon is nagyon szelektíven gyűjtünk mindent, és komposztálónk is van, szóval nálunk tudják a gyerekek, hogy mit hová dobjanak, és hogy mi kerülhet a komposztálóba, és mi történik később a kész komposzttal, de nincs minden családnál így, mert nem mindenhol van erre lehetőség, szóval jó dolog, hogy az oviban van erről szó. 
Tavaly a zöld ovi keretén belül szemétszedés volt, idén pedig komposzt ünnepet tartottak, melynek keretén belül a gyerekek almahéjból meg krumplihéjból mindenféle állatokat készítettek. Gilisztát, csigabigát, dióból csattogó hangszert készítettek. 
Az egyik csoportban volt mezítlábas anyagfelismerés, csukott szemes magfelismerés, és ami Milán kedvence volt az egy kartonpapírból készült komposzt-automata, amibe olyan anyagokat kellett bedobni, amik komposztba valók, és a helyes válaszért cserébe diót és mogyorót kaptak. Milán két maroknyi csemegét zsebelt be :)

Aztán volt virágültetés, aztán mindenki dobott valamit a komposztáló tetejére, és körbeénekeltük mindenféle őszi nótával.

 A jó hangulathoz pedig finom csipke-, citromfű-, és csalántea járult még hozzá.

1 megjegyzés:

  1. Ez de jó!! Kár, hogy nálunk nincs ilyen. Még szelektív gyűjtés sem... illetve csak részben, mert a műanyagot külön gyűjtjük.

    VálaszTörlés