2022. január 6., csütörtök

Újévi kirándulás a Holdvilág-árokban

Volt még tavaly egy Milánka-szülinap, amit ezúttal újra strandolással ünnepeltünk, Cserkeszőlőn. Voltunk már ott tavalyelőtt, aztán a tavalyi év kimaradt, mert minden zárva volt, és most idén megint ide mentünk, mert milán ezt választotta, mert itt olyan a csúszda, hogy lent méri a csúszásidőt. Így meg lehet dobni a csúszásélményt egy kis versenyzéssel és/vagy duzzogással, kinek hogy. 

A strandolás tulajdonképpen jól sikerült, de nem én vagyok a kompetens ebben, a strandolást, mint tevékenységet nem igazán tudom jól értelmezni, pláne télen. De jót szaunáztunk, meg néztük Marcit, ahogy gyagyáskodik, és végül jól el is telt az idő, és pont addigra, mire már telítődtem a medencében ücsörgéssel a fiúk is megunták a csúszkálást, úgyhogy mehettünk is :-) 




A szilvesztert már itthon töltöttük, mondhatni eseménytelenül, na de újévre én mindenképp kirándulást terveztem. Tavaly is voltunk, és milyen jól bejött, mert sok klassz kirándulás, utazás, és városnézés jutott 2021-re. 

Tavaly az Oszoly-sziklánál voltunk, idén a Holdvilág-árokba mentünk. Gondoltam, hogy ez nem lesz túl megerőltető, hiszen gyakorlatilag alig van szintkülönbség, hiszen árok, ellenben patakon átkelésből van bőven, meg keskeny sziklafolyosókból is akadt, és maga a Holdvilág-árok pedig lenyűgözően szép volt még ebben a szürke, ködös téli időszakban is. Hó nem volt egy szál se, volt helyette sár, de nem volt járhatatlan, egy-két rövidebb szakaszon kellett csak megküzdenünk vele, szóval semmi halálos. 









A Holdvilág-árok nemcsak remek kirándulócélpont, hanem  ősi, kultikus helyként is számon tartják, mert egyes források szerint itt található valahol Árpád-fejedelem sírja. Erre több kutatás és vizsgálat után még mindig nincs egyértelmű bizonyíték, viszont találtak honfoglalás korabeli eszközöket, edénydarabokat, és szakrális emlékeket, és még csontokat is, úgyhogy elképzelhető, hogy valóban temetkezési hely volt ezen a helyen, de konkrétan Árpád fejedelem nyughelyére még nincs bizonyíték. 


Meteor-létra. 











Remek kis kirándulókör volt ez az év első napjára. Remélhetőleg még sok hasonló fogja követni az idén :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése