2021. május 7., péntek

Május 10. az új újrakezdés

Már nem is emlékszem pontosan mióta is van itthon Máté... számtalan dátum röpködött már a fejük felett, volt december 11., aztán január valahány, aztán a félévben már biztos nem, aztán február valahányadikán visszamentek ugyan pár hétre, talán háromra, de az annyira rövid volt, és észrevétlen, hogy fel sem tűnt senkinek, aztán március elejétől újra itthon, először a tavaszi szünet végéig, aztán április 19, és most itt van ez a május 10. Ez a visszamenetel most elég komolynak tűnik. 

Hogy van-e értelme még egy szinte teljesen kihagyott tanév végén még pár hétre visszamenni a suliba, arról megoszlanak a vélemények. Hogy érdemi haszna van-e, lesz-e, azt nem tudom, hogy mennyire fog zökkenőmentesen menni az online térből a való világba való átállás, azt sem tudom megítélni. Tanulni, lemaradást behozni, fejlődni és/vagy fejleszteni már biztos nem lesz idő, szerintem inkább csak "kárfelmérésre" lesz jó ez a pár hét. 

No meg, hogy végre nem a sarokban fog gubbasztani egész nap, és talán még az osztálytársait is megismeri. :-) 

Milánéknál nincs akkora szakadék, ők csak ezt a tavaszi két és fél hónapot hagyták ki, nekik azért van iskolai élményük ebből a tanévből, még ha igazi ÉLMÉNYekről nem is beszélhetünk, mert gyakorlatilag csak tanulni jártak be, semmi fakultatív és extra program nem volt. 

Ők ennek fényében rögtön egy matek és egy nyelvtan dolgozattal fognak kezdeni a héten. Igaz, megbeszélték a tánárnőkkel, és ők választották, hogy inkább már jelenlétiben írják meg, nem online. De lehet, hogy csak meg akarták úszni, bízva abban, hogy hátha nem kell mégsem visszamenni... 

Mátéék igazgató bácsija el is küldte délután, a reményei szerint utolsó videóüzenetét a diákoknak és a szülőknek. Szívem csücske ez az Igazgató, bárhányszor hallgatom, mindig úgy megölelném. Egész évben rendszeresen küldte a diákoknak a bátorító, kitartásra bíztató üzeneteit, történeteit. 

Beteszem ide a mai visszaváró üzenetet. Olyan kedves, hogy a végén még az iskola címét is elmondja, hogy hová menjenek a diákok ( akik esetleg már elfelejtették volna :-) ) 


4 megjegyzés:

  1. Számonkérésre lesz idő....az tuti. Nem érzem kevesebbnek az évet, mintha iskolába jártak volna, ugyanaz az anyag, ugyanúgy számonkérnek, csak nekünk még számít is pontszámilag...

    VálaszTörlés
  2. Nem is az anyagmennyiség és a számonkérés a probléma, mert az adott, hanem a hatékonyság. Szerintem ott nagy különbség van jelenléti és online oktatás között, még egy jól működő online oktatás mellett is.
    Nem beszélve az közösség hajtóerejéről, a rivalizálásról, és az egyéb szabadidős tevékenységekről, amik szerintem ugyanúgy hozzájárulnak egy tananyag sikeres elsajátításához és tudássá alakításához.
    Nincs szakkör, fakultáció, sportfoglalkozás, kirándulások, tanulmányi versenyek, ( vagy csak online ), együttlevés, ami kicsit is kizökkentené a mindennapos nihilből őket.
    Nem tudom, lesz-e ez még másképp... :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kirándulás lehet, csak ottalvós nem. Remélem, elmennek 3 napra, annál kevesebb iskolapad...

      Szerintem azért sok helyen nem sikerült ugyanazt a színvonalat hozni, mint a suliban...

      Törlés
    2. Reméljük, hogy mihamarabb lesz!
      Tényleg nagyon szimpatikus az Igazgató Úr! Szerencsére mindegyik gyerekem iskolájában szimpatikusak, a volt munkahelyemen a volt főnököm szintén, de kell is, hogy emberségesek legyenek.
      Zökkenőmentes iskolakezdést, vagyis folytatást!

      Törlés