2020. június 12., péntek

Kontroll helyett

Azt olvastam épp az imént, hogy azt mondja Cili, hogy hétfőtől minden helyreáll az egészségügyi ellátásokat illetően. Jó lenne, ha ez nem azt jelentené, hogy minden visszaáll a régibe, bár már annak is örülnénk szerintem, mert ami most van, az minden csak ellátás...
Mivel Mátéval 1 hét múlvára írt kontrollt az ózdi orvos, a hét közepén odatelefonáltam a Bethesdába, hogy hogyan történik most ez a kontrollozás, mikor menjünk.
A hölgy, akivel beszéltem, nagyon kedves volt, és jóhiszeműen azt tanácsolta, hogy ha már csak kontroll kell, és nincs panasz, akkor menjünk inkább az Örsre a rendelőintézetbe, mert náluk a kórházban minimum 3-4 óra a várakozási idő. Gyerekkórház ambulanciájáról beszélünk. Bizonyára van olyan gyerek, aki türelmesen vár alsóhangon 3-4 órát, ami akkor inkább 5, mert mi tavaly Marcival akkor is eltöltöttünk ott 2 órát simán, amikor nem volt előttünk senki, de a mieink nem ilyenek.
Aztán felhívtam az Örsöt, hogy ez történt, ezt mondták, mikor mehetünk. A hölgy itt is nagyon kedves volt, mondta, hogy pénteken és hétfőn is délelőtt van rendelés, mehetünk bármikor, de menjünk minél korábban, mert valószínű röntgen is fog kelleni. Végül mégis azt javasolta, hogy menjünk pénteken, mert akkor talán kisebb a bolondokháza, mint hétfőn. Ebben maradtunk.

Reggel fel is keltünk időben, 7 után kicsivel már Máté is a reggelije felett ült, ami az utóbbi hónapokra nemigen volt jellemző.
8-tól volt rendelés, de mivel 13-ra meg fogorvosi időpontja volt Máténak, a márciusi időpontját pótoltuk, ezért szedtük a lábunkat.
A rendelőintézetbe nem lehet ám csak úgy bemenni, kint az épület előtt tobzódott a tömeg, senki nem tudott semmit, 1 asszisztens próbálta a lépcső tetejéről irányítani a jónépet, és szinte láttam a maszkos arcán a rémületet, ahogy közelítettem felé, hogy megkérdezzem, hogy mi hová álljunk, és szinte hisztérikus kiabálásba kezdett, maga elé tartott kézzel, hogy "ne jöjjön közelebb!"Ami csak azért vicces, mert  ezek után az ajtóban kezünkbe nyomtak egy papírt és  simán önbevallás alapján kitöltöttük, hogy nem vagyunk koronavírusosak. Gondoltam, hogy vicces leszek, és odaírom, hogy bárányhimlősek  vagy ótvarosok még lehetünk, az is ugyanolyan fertőző, pláne, hogy homlokig maszban a kutya se vette volna észre, ha ragyás a fejünk.
Szóval kivártuk a sort, kitöltöttük a papírt. Bár nem tudom, van-e ember, aki bármilyen kezeléshez szeretne hozzájutni és beikszeli, hogy találkozott koronavírusos, vagy gyanús emberrel...
Bejutottunk az épületbe! Újabb sort vártunk ki a regisztrációnál. Ahol aztán azt mondja a néni az üvegfal mögül, maszkban,  a monitorja mögül ,a  3 mm-es résen keresztül, mikor mondom, hogy a gyereksebészetre jöttünk, hogy az ma nincs. Elkerekedhetett a szemem, és lehet, hogy emeltebb hangon kérdeztem vissza, hogy hogy mondja, mert a 3mm-es rését kitágította 1 cmre, közelebb hajolt, és elismételte, hogy olyan rendelés ma nincs.
Mi van?
Mondom neki, hogy tényleg nem értem, mert 2 napja beszéltem a sebészettel, és ők hívtak ma reggelre, szóval nekem ne mondja, hogy ma nincs rendelés.
Ja-, azt mondja, igen, ELVILEG ma van rendelés, de nem jött be az orvos, úgyhogy nincs.
A mikor lesz?- kérdésemre szinte már a vállát is felhúzta, és azt tanácsolta, hogy ELVILEG hétfőn délelőtt is van rendelés, jöjjünk ide megint, és HÁTHA lesz orvos is.

Nem mondom, hogy nem voltam pipa...

Hazajöttünk.
A délutáni fogorvoson már tegnap reggel berágtam, mert az előjegyzésemlékeztetőben közölték, hogy a vírushelyzetre való tekintettel minden kezelés után 5500 ft higéniás ktg-t számolnak fel. Kicsit elgurult a pirulám ezt olvasva, mert Máté fogszabályzó beállítása 2500 ft-ba kerül alkalmanként, és nagyjából 5 percig tart, de abban már a fizetés és az elköszönés is benne van, és baromira nem éreztem jogosnak, hogy ezért a szolgáltatásért én 3-szor annyit fizessek, csakazért, mert többször kell felmosni.
Végül tőlünk nem kértek plusz pénzt, csak az eddig járó kedvezményt törölték el, és a fogszabályzóját is rápattintották a fogára, úgyhogy most újra tudja hordani.

Szóval mikor azt mondja Cecília, hétfőtől minden rendben lesz, akkor remélem ez alatt azt érti, hogy nem kell hóban-fagyban-szakadó esőben az utcán ácsorogva várni többtizedmagunkkal, hogy bebocsátást kapjunk a rendelőbe, ( neadjisten egy beteg gyerekkel), nem kell órákat várni odabent hogy ellátást kapjunk, és nem úgy kell eljönnünk, hogy jöjjünk vissza legközelebb, HÁTHA épp orvos is lesz.

Egyszer régen a munkahelyemen írni kellett egty tájékoztatót a labor működéséről és az ott folyó munkákról. Az egyik kolléga le is írta, de a nagynagy amerikai főnök kifogásolta, hogy túl szakmai, és olyat szeretne, hogy az laikusok számára is érthető legyen, hogy bárki betévedne az utcáról, akkor reprodukálni tudja ami a laborban történik. Amire a kollégám kicsit bepipult,  és a szakmai tudása elleninek érezte ezt a kívánalmat, és azt mondta neki, hogy ha majd a műtő ajtaján ki lesz függesztve a vakbélműtét menete, hogyha bárki betéved az utcáról, akkor el tudja végezni a műtétet, majd akkor ő is átírja a szöveget, addig meg had végezzék a munkát szakemberek.

Erre tessék, lassan tényleg ott tartunk, hogy vigyem a gézt és az ollót, és az ajtóra kifüggesztett instrukciók alapján lássam el a gyereket, ha akarom.

Ui: Máté szerencsére jól van, nem fáj neki a keze, kibírjuk hétfőig. Hátha lesz orvos.

6 megjegyzés:

  1. Felháborító. Többet inkább nem írok most...

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom, hogy így jártatok. Talán hétfőn...
    Kende lábán március óta szaporodnak a szemölcsök, hiába az ecsetelő, krém. Sote Mária utca gyerekbőrgyógyászat 12-14ig lehet időpontot kérni, tutira félreteszik a telefont, mert 11,55-14.05-ig végig foglalt. Mehetünk magánba...

    VálaszTörlés
  3. Jövő héttől kezdjük mi is a köreinket (ortopédia a fiamnak, nekem, pajzsmirigy nekem)... hááát, előre fázom az egésztől. Az első kettőnél elvileg időpontot lehet majd foglalni online. Hááát....
    Szóval kitartás mindannyiunknak!

    VálaszTörlés
  4. Őszintén szólva, ha hétfőtől visszaáll a régi rend, az lehet, hogy rosszabb lesz, mint eddig bármi. De ne legyen igazam.
    Remélem hétfőn bejuttok, és kiderül, hogy áll a törés, kell e körgipsz, stb.
    Kitartás..

    VálaszTörlés