2019. május 22., szerda

Hegedűvizsga

Hétfőn volt Máté hegedűvizsgája. Az idéntől új tanszakvezető van a zenesuliban, és ő nem tanárok szerint osztja be a vizsgázókat, hanem évfolyamonként, azaz, egy nap lemegy az összes elsős, majd egy másik nap az összes másodikos, stb.. Korábban meg úgy volt, hogy a tanár összes diákja nullától 5-ig egy napon vizsgázott. Az nekem jobban tetszett, mert akkor volt lehetőségünk meghallgatni az előttünk járókat, és láttuk/hallottuk, hogy hová fog Máté, vagy hová kellene, vagy hová lehet majd eljutni pár év múlva. Meg úgy volt egy kis családias hangulata, mert megvártuk a másik zenélést, így meg kicsit futószalagos volt, mert előttünk kijöttek, mi bementünk, de amint a mi tanárunk 3-4 diákja "lezenélt" már jöttünk is el.

Máté most egy igazán hosszú, és nehéz darabot kapott, ( Indian Contertino) igazából amíg nem mentünk zongorás próbára két héte, addig azt hittem, hogy azok a darabrészletek, amiket húzott itthon, az több kisebb mű. Ott áll össze nekem, hogy nem, ez egy darab hosszú, csak van benne gyorsabb ritmusosabb, lassabb lágyabb rész, ebben a ritmusváltogatásban is rejlik egy kisit a nehézsége, meg állítólag, ezt Feribácsi mondta, hogy azért most már vannak benne trükkösebb húrváltások.

Na pont ezek miatt azért ráfért talán volna még némi gyakorlás Mátéra, de hát gyakorolni sosem lehet eleget, ugyebár...
Én nagyon aggódtam, bevallom, mert elég széles skálán mozgott az előadás minősége az elmúlt időben, a tökjó és a vállalhatatlan között szinte minden szintet képes Máté produkálni megerőltetés nélkül.

Végül egy egész korrekt hegedülést hozott össze Kálmán bácsi előtt. ( ő a főfőmufti a zenesuliban, de amúgy nagyon jó fej.) Volt néhány félrehúzás, de nem volt olyan vészes, meg korrigálta is, szóval örültünk, hogy jól sikerült.




Egy nagyon pici teremben zajlott most az egész, így nem nagyon volt helyezkedési lehetőség, így onnan videóztam, ahová sikerült leülnöm, mikor bementünk, ezért minden oldalról tanárkeretbe lett foglalva Máté. Balról Kálmán bácsi lóg be, jobbról pedig Máté tanára.

Hogy milyen minősítést kapott, azt nem tudjuk. Valahogy az mindig később derül ki.

De a hegedűt ettől függetlenül nem dobjuk a sarokba, hiszen van még óra, van még zenekari próba, és nyáron van még zenekaros tábor Tihanyban, ami nagyon izgalmasan hangzik, egyrészt mert ilyenen még nem voltunk, szóval merő újdonság. Másrészt két próba között nyilván strandolás van, ami alap, de ami igazán különleges, az az, hogy minden délután 5-től vagy fél 6-tól, most nincsnek előttem a jegyzeteim, szóval minden délután térzenét adnak Tihanyban. Az utolsó nap, aug. 3-án,  a Rege cukrászda előtt, az biztos, hogy egyéb napokon is ott játszanak-e az nem volt nekem teljesen világos, lehet, hogy akkor Tihany más pontjain.
Szóval ha épp Tihanyban, vagy a környékén jártok júl. 28-és aug. 3 között, és elcsípitek esetleg a zenélő ifjúságot, akkor a fenti szőke, az a mi fiunk. :-)
Előtte héten a szimfónikus zenekarosok táboroznak ugyanott, utánuk pedig a fúvós együttesek jönnek, és ők is hasonlóan térzenéznek majd. Érdemes meghallgatni őket, mert nagyon lelkesek, ügyesek, és sok-sok munkájuk van benne egy -egy ilyen fellépésben. 

5 megjegyzés:

  1. Áááhhh, augusztus 12-én megyünk... pedig de meglestem volna!
    Nagyon ügyesen játszik. Grat!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a vizsgához! (Egyébként meg, bocs, de a zenetáborról mindig az Amerikai pite c. agyament film jut az eszembe. :D Láttad?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ősrégen láttam, de a sztorira már egyáltalán nem emlékszem... van benne zenetábor?

      Törlés
  3. Teide: :) :) :)

    Szerintem sokat fejlődött tavaly óta, tök ügyi, hogy ilyen hosszút bevállalt.
    Gratulálok!
    Popianyu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt még 2 másik rövidebb darabja is ezen kívül. Csak azok nem zongorakíséretesek voltak, és azokat nem is kellett végül a vizsgán eljátszani.

      Törlés