2013. május 24., péntek

Villámkirándulások 2. - Hollókő

Galyatetőről legurulva a Cserhát lankáit szeltük keresztül, és 1 óra múlva már Hollókőn is voltunk, régi útitervünket váltva ezzel valóra. Nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy nagyjából 15 éve, amikor először ültem fel a Ózd-Budapest volánbusz járatra, és jobb dolgom nem lévén az út melletti táblákat bambultam azt azt követő 5 éven keresztül, valamikor akkor fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy egyszer majd elmegyek Hollókőre/be ( hogy mondják helyesen?) Persze nem e körül zajlott az azóta eltelt 15 évem, de amikor haza mentünk, és láttuk a nyilat, hogy arra van Hollókő, akkor mindig megjegyeztük, hogy egyszer majd ha lesz időnk beugrunk majd szétnézni. (100 másik ilyen helyet is fel tudnék még sorolni az országban ám, ahol szívesen szétnéznék, szóval nekem aztán tényleg nem nehéz a kedvemre tenni :))

Ez a "ha majd lesz időnk" pedig most jött el. Nem mintha most több időnk lett volna, mint bármikor máskor, igazából csak elhatározás kérdése volt, hogy akkor most megállunk itt. 
A falu, Magyarországon egyedüliként, 1987 óta az UNESCO Világörökség része. Ma, a település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport 67 épületet foglal magába. Ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős, faragásos fatornácos parasztházak.



Eléggé késődélutánba hajlott már az idő, mire leparkoltunk a faluban, ez leginkább azon volt észrevehető, hogy a vásárosok, kézművesek vagy már elpakoltak, vagy már javában pakolófélben voltak. 
Marci galyatetői hátizsákos nyűglődése után azt gondoltam, hogy jobb lesz most neki, ha kocsiba ültetem. Persze tudtam, hogy macskakő, meg miegymás, de hát toltam én már macskaköves úton babakocsit, nem gondoltam, hogy nagy gáz lehetne. Nagy gáz végül is nem volt, csak annyi, hogy 2 perc múlva be kellett látnom, hogy mégis csak jobb lett volna a hátihordozó, de Marci egy darabig némán tűrt, és szerintem tűrt is volna még, csak a kocsi nem akart haladni. Végül Marci nyakba került, és így aztán valamivel könnyebb volt a haladás. 








A sétánk fő célja tulajdonképpen az volt, hogy keressünk valami harapnivalót. Valami egyszerű gyorsan megesszük és megyünk-re gondoltunk, kenyérlángos, ilyesmi, de mivel már tényleg minden be volt zárva, jóformán csak az éttermek meg az út elejei kocsma nem, így nem nagyon maradt választási lehetőségünk. 

Tettünk egy kört az Ófaluban, majd beültünk egy utunkba eső helyre, ahol még jutott nekünk a 3 napos pünkösdölésből némi kis maradék. A fiúk levest ettek, és nem nagyon értették, hogy miért kisbográcsban kapták. Ezen Máté elproblémázott egy darabig :)

Ezután pedig már nem volt más hátra, mint autóba pattanni, és a lemenő nappal kísérve hazagurulni. A várat most kihagytuk, a fiúk már nem bírták volna, főleg Marci nem, de legalább lesz miért visszajönni :)

Szép, hosszú és tartalmas pünkösdi hétvégénk volt. Mondhatnám, hogy minden belefért, de inkább csak a majdnem minden a helytálló. Mindig olyan gyorsan eltelik a hétvége, akár 2 nap, akár 3 :( ezen kéne egy kicsit változtatni.

5 megjegyzés:

  1. A szuper hétvégék ilyen gyorsan telnek ;) Egy kis meglepetésem van számodra az Ágbogason :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:) A kedves szavaidat külön köszönöm :)

      Törlés
  2. CSodas fotok, jaj azok a falusi kepek, elsetalgatnek es fotozgatnek ott egy darabig, az biztos :))))
    Jo kis hetvegetek lehetett :)) Sok puszi Orsi

    VálaszTörlés
  3. Imádom Hollókőt! Épp most írtam én is róla, bár nem én jártam ott (most), hanem Adrikáéknak volt osztálykirándulásuk, szerdán. Nem nagyon kerültétek el egymást:-)
    Nekem volt szerencsém egyik évben Húsvétkor ott lenni. első élményem nekem is egy középiskolai kirándulásról beugrottunk Hollókőre és akkor azt mondtam ide még vissza kell jönni. Ez egyébként 89 környékén volt, tehát akkor már a világörökség része volt. Aztán minden évben húsvét hétfőn voltak a bejátszások a tv-ben és ekkor határoztam el, hogy egyszer akkor el kell menni húsvétkor is Hollókőre! Egyetemistaként akkori barátommal el is mentünk pár napra. Azóta egyszer voltam, de akkor is csak beugrottunk talán úgy mint ti most Mátraszentimréről Pest felé menet), az akkor kétévessel és akkor nyolchónapossal. Nem is emlékezett már rá, hogy járt ott:-)
    Galyatető is nagyon szép, főleg akik szeretnek túrázni. Nálunk ebből a szempontból kettéoszlik a család.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes lehet egy húsvét hétfő Hollókőn, bár én már egyre kevésbé vágyom ilyen tömegrendezvényekre. Biztos a gyerekek miatt is van ez, hogy ha csak lehet kerülöm a sokemberes bulikat.
      Túrázás szempontjából nálunk a gyerekeknek még nincs határozott véleményük :)

      Törlés