2021. december 8., szerda

Egy kis korona-abszurd

Ott kezdődött, hogy  Milánéknál az egyik gyerek a múlt héten korona pozitív lett. Le lett jelentve, meg minden, ahogy kell. Tegnap délután érkeztek meg végül az email-ek az oltatlan gyerekek szüleihez, nekem is, hogy akkor múlt péntektől e hét vasárnapig akkor Milán karanténba került. Hogy 5 nappal később mit ér ez az egész, azt a jó isten se tudja. azt meg biztos, csak én nem értem, hogy ha tudvalevő, hogy az oltott ember is elkaphatja és terjesztheti, akkor a karantén az oltott gyerekekre miért nem érvényes. Ők legális fertőzhetnek a buszon, az iskolában, az edzésen, bárhol. Ki érti ezt.... 

Nem mondom, Milán örült neki, hogy itthon maradhat. Azt mondja, erre vár már szeptember óta... 

Az este nagyobbik része mindenféle osztálylevelezgetésekkel telt, hogy akkor mi, meg hogy, meg hogy a héten van ebédbefizetés, amit csak készpénzben lehet, ( a 21. században ezen minden hónapban hőbörgök egy sort), meg akkor akinek a héten lett volna aktuális a második oltása, akkor az mikor kapja meg, és hogy jó lesz-e az úgy, meg ilyesmi. 

először az volt,h ogy nem is lesz online oktatás, mert azt csak az Emmi rendelheti el, de az még nem jelentkezett, de majd a leckét és tanulnivalót feltöltik classroomba. Aztán reggelre már az volt, hogy mégis lesz online óra, de nem minden tárgyból. Az osztály fele meg odabent nyomja. 

A másik, hogy Milán egy másik osztálytársának az anyukája covidos, megint. Volt már egyszer még régebben, azóta kapott 3 oltást is, és most megint. De teljesen szürreál, hogy mivel "rendesen" oltott a háziorvosa gyakorlatilag lepattintotta, hogy neki nem jár államilag finanszírozott teszt, akár van tünete, akár nincs. Így hát fizetett magának egy tesztet, majd az egész családnak, mert hát ők is oltva vannak, nem jár nekik tesztelés, és B. sem kerül karanténba, még úgy sem, hogy az anyja covid pozitív, merthogy oltott, és oltottakat nem tesznek hatósági karanténba. Szóval írta az anyuka, hogy fél nap telefonálgatás után persze sikerült elérnie a gyerekorvost és gyakorlatilag kikönyörögnie, hogy írjon a gyereknek igazolást a hétre meg a jövő hétre, de így ebben a formában neki nem jár online oktatás, ergo, a jövő héten, amikor elvileg a többiek visszamehetnek a suliba, és megszűnnek az online órák, akkor ő szépen pótolgat otthon. 

Próbálok logikát keresni az egész rendszerben, próbálom megtalálni az intézkedésekben az ésszerűséget, de egyelőre nem lelem, és folyton csak azt érzem, hogy nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb, és a jobb kezünkkel vakarjuk a bal fülünket hátulról, és bármiáron ragaszkodnak egyfajta utópisztikus elképzeléshez, ami hangzatos ugyan, de nem igaz, hogy a védettség, az védettséget jelent, pedig nem jelent teljes védettséget, csak úgy teszünk, mint jelentene. 

Na szóval. Milán itthon dekkol mától. Elméletileg kutya baja, tünete legalábbis nincsen, bár szerintem hamarabb fertőződik meg a fociedzésen, meg a futsall bajnokságon, ahol mindig utólag derül ki, hogy ez is meg az is kovidos volt ám, ha egyáltalán kiderül, de a focicsapatra nem vonatkozik a karantén, ott büntetlenül  lehet fertőzni, pedig ott testközelben vannak a gyerekek és lihegnek egymás nyakába, nemúgy mint a suliban. Mindegy is, úgysem fogom én ezt megérteni. 

Reméljük a legjobbakat. Vigyá(z)zunk magunkra, vigyázzunk egymásra! 

16 megjegyzés:

  1. Hú, hát vannak itt bajok. Oltott embernek nem jár teszt? Ez baromság. Akkor nekem sem járt volna egy darab sem, de Rékának sem. Ilyen nincs.

    Nem úgy van, hogy online oktatás nincs 7-8 osztályban, aki oltott, járhat suliba, aki nem, nem? Online bekapcsolódhat a karanténban levő is az órába, nálunk így volt, csak a tábla nem fért rá a monitorra. Egyébként lecke a Classroomban.Amúgy baromság ez is.Szerencsére egy ilyen hetünk volt Rékával. Az lenne a cél, hogy legyen oltott, aki csak lehet.

    Többször is el lehet kapni a cuki vírusvariánsokat, annyi, hogy oltottan talán nem nyiffan ki, nem kerül kórházba, lélegeztetőre az ember. Szóval azon ne csodálkozzon senki, hogy első körben már volt covidos és jééé egy évvel később most megint...Sajnos ez ilyen. Megdöbbentően sokan ezt nem tudják felfogni valahogy, sokszor rácsodálkozom, hogy az emberek vicsorognak és óbégatnak ilyesmin, közben meg meglehet, hogy a 100 kg-jával és az alapbetegségeivel nem is élné túl oltás nélkül..

    Jelentős védettséget jelentenek az oltások, legalább számomra megnyugtató mértékűt. Persze mindenki maga dönti el, hogy felveszi-e őket, de eléggé potyognak körülöttünk az emberek sajnos....Mindegyik vagy oltatlan vagy 6 hónapnál régebben oltott.

    Tesóm ugye a foci utánpótlásban dolgozik, terjed a gyerekek között a vírus, mintha muszáj lenne neki, viszont gyorsan átvészeli mind, kb. úgy, mint Zalán. Egy nap láz, vagy az sem, aztán nátha, de 2 hét, mire újra a régi minden szempontból. Zalán pl. képzeld el, egyik fülére kevésbé hallott, pedig nem is volt fülgyulladása vele....kicsit vártunk, elvileg helyrejött. Hát nagyon remélem, nem lesz félig süket...Az vidám lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A teszttel kapcsolatban én csak azt tudom, amit mondanak. És ezt mondják. Már nem egy embertől hallottam, hogy ha be van oltva, akkor nem küldenek hozzá állami tesztelést, elintézik annyival, hogy maradj otthon, ha nem vagy jól.
      Milán 6-dikos. Bevallom, nem tudom milyen rendeletek vannak aktuálisan érvényben. Azt tudom, amit az ofő kommunikált felénk, mármint, hogy az emmi határozhat arról, hogy tarthatnak-e digitális órát vagy sem a karanténban lévőknek. Milánék 32-es osztályából 9-en voltak ma bent jelenléti oktatáson, hogy a többiek mindegyike még nem oltott, vagy egyéb miatt van otthon, azt nem tudni. Mátééknál egész magas az osztályban az oltottság, de ott sincs mindenki beoltva, pedig ők már 14 évesek.
      Igen, valószínű nem ugyanazt kapta el ez az anyuka sem. Csak a mutálódásra meg okosan rásegítünk az összevissza oltásbeadásokkal, bár nem vagyok virológus. Mi be vagyunk oltva, ( én még csak 2-szer), a gyengébb lefolyás reményében, de én úgy értelmezem, hogy egy oltott is ugyanannyira fertőz, mint egy oltatlan, tehát nem értem, hogy az oltottak ilyen esetben miért közlekedhetnek szabadon.
      foci: Az ideális világban az lenne korrekt szerintem, ha minden igazolt sportoló edzés és meccs előtt le lenne tesztelve, hogy véletlenül se léphessen pályára lappangó, tünetmentes gyerek. Mondjuk ezt az iskolában is lehetne alkalmazni pár naponta. De erre várhatunk még egy darabig.

      Törlés
    2. Az a baj, hogy gyorsteszttel hiába bombázod őket, nem megbízható. Lásd a mi példánkat. Pcr-ral pedig durva lenne.

      Fura, hogy ennyire más egy országon belül (nem is nagy) az eljárás...

      Hatodikban ugyanaz, mint ötödikben, vagyis karantén mindenkinek, aki kontakt volt. Úgy néz ki, hogy 2 hét (2x1 hét) után nem terjed tovább a Zalánék osztályában. Nem mondok semmit, csak azt, hogy nálunk hogy van. :) Úgy látom, ez semmit nem jelent, de mindegy. :)

      Na közben pont jött az email, Rékáéknál holnap karantén az oltatlanoknak, fél osztály kb. Elkiabáltam. :) :)

      Törlés
    3. Milánéknál ez az 1 gyerek van/volt. Eddig. Remélhetőleg nem is lesz több.

      Törlés
  2. A múltkor, mikor Marciék tanítónője volt covidos, őket egyáltalán nem küldték karanténba, pedig ők meg aztán totál oltatlanok 3-dik osztályban, igaz, ők másik tanker-be tartoznak. szóval az a gyanúm, hogy mivel nincs egységes intézkedési protokoll, mindenki megy a feje után, és azt csinál, amire épp van ideje, vagy energiája. ( vagy kedve)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azt nem is értettem tényleg.Remélem, nem lett nagy járványrobbanás ebből. :)

      Törlés
    2. Ugye, hogy teljesen érthetetlen, és minden logikának szembemenő döntések születnek? Szerencsére senki nem jelezte, hogy lebetegedett volna. Aztán meg ki tudja...

      Törlés
  3. 12 év felett oltható a gyerek, ha beüt a covid, az oltatlan otthon marad, az oltott jön. Nálunk előfordult, hogy az oltott gyerek lett újra covidos. A többi oltott jött, előfordult, hogy a szülők saját zsebből kifizették a teszt árát és kiderült 6 diákról is, hogy +.
    Nem kell logikát, keresni a rendeletben, mert nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem van benne logika, csak a kivitelezés, az sok helyen nem megy.

      Törlés
    2. @elem29, igen vmi ilyesmi rendszer szerint működnek Milánék.
      Nekem nem logikus, hogy az esetleges tünetmentes oltottak szabadon fertőzhetnek, míg az én ugyanolyan tünetmentes oltatlanom be van zárva. Nem mondom, túléli, sőt hallelujázik h itthon lehet. :-)

      Törlés
    3. Mert az lenne a cél, hogy minél többen felvegyék az oltást. Az más kérdés, hogy felfogja-e mindenki az oltás fontosságát,nyilvan nem.

      Törlés
  4. Teljesen egyetértek, semmi logika sincs benne és Melinek igaza van, én is ugyanezt teszem, vagyis nem keresem benne, ami nincs :) ... És ez persze országos szinten igaz és így van, nem kizárólag a suliknál, sajnos...
    Most nálunk is kinéz egy koronás eset, vagyis van egy gyanús eset, de még nem biztos és amire eldől néha úgy érzem már minden mindegy :) ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakorlatilag tényleg mire eldől, addigra már mindegy. Nem tehetünk mást, csak amit egyébként is, hogy figyelünk magunkra, a gyerekekre és a tünetekre. Kívánom a legjobbakat!

      Törlés
  5. A 3.oltást nov 8-án vettem fel. És most Covidosként itthon vagyok karanténban. Családtagok oltva, férjemmel együtt voltunk a 3.-nál ( mind Pfizer). Gyerekek 2x oltva, Adrika 3x( Pécsett felvette, ott tanul).
    Na szóval hívtak a kontkatkutatás miatt. Egyetértettünk a hölggyel, hogy az oltott családtagok sem védettebbek és kevésbé dertőzők, mint a nem oltottak. Amúgy megjegyezte h jó hamar elkaptam a 3. oltás után. Igazából kevesebb, mint 3 hét alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó szegény, mielőbbi gyógyulást Neked! Remélem gyorsan és minél könnyebben átvészeled, legalább ennyi hatása legyen az oltásnak!
      Nálunk egyelőre Feri 3x oltott, én és Máté 2x.
      Én nyár közepén kaptam a 2-dikat, uh én még csak 2x vagyok. Máté nem is kaphat még harmadikat.
      Milánnak januárban lenne esedékes, dec. végén tölti a 12-t, meg hát esetleg Marcinak, az új hírek alapján. De nem vagyok biztos benne, hogy a járvány legközepén kellene beoltatnom, mikor az sem biztos, hogy ők maguk nem fertőzöttek-e éppen.

      Törlés
    2. Annyira enyhe tüneteim voltak, hogy nem is gyanakodtam Covidra.
      A fiúkat pedig ugyanazért nem oltatjuk, mint Te...Andor kaphatna 3.-at, de várunk. Áron vagy kaphatna vagy nem, de neki most van kötelező is hetedikben, szóval nem ez a legfontosabb. Remélem. Meg ő július végén kapta a másodikat.

      Törlés