2020. március 26., csütörtök

K-Sz-Cs 5-6-7nap

Kezdenek összemosódni a napok... Ami nem csoda, hiszen, minden napunk tökegyforma. 10-dik napja van vészhelyzet,  iskolabezárás, homeoffice, és maradjotthon.

A kedd egyfajta mélypont volt nálam. Túl sok minden volt egy napra, túl sok feladat, túl sok kérdés. Máténak ráadásul megfájdult a füle. Valószínű a dzsuva miatt, ami az orrában van. Ramatyul volt, szó mi szó. Felhívtam a rendelőt, mert nem lehet csak úgy odamenni rendelésre, telefonon elmeséltem Máté állapotát, megtapogattam, referáltam, és kaptunk egy antibiotikumos orrcseppet. A felhőbe fellőve! Döbbenetes, hogy egy ilyen mértékű járvány kell ahhoz, hogy a 21.század vívmányait hipphopp tudjuk használni. Én szépen elslattyogtam a patikáig a személyimmel, és megkaptam az orrcseppet. Hát nem tuti? 
Feri is így kapta a legutóbbi vérnyomáscsökkentő receptjét. Igaz, hogy kiváltani nem lehet, mert nincs, legalább április közepéig nem is lesz. A patika ajtajára ki van írva nagy betűkkel, hogy szájmaszk, algopiryn és paracetamol tartalmú gyógyszereik nincsnek egyáltalán, azért kár is sorba állni. Jó mi? Tulajdonképpen ha nem a koronavírust kapod el, akkor tulajdonképpen ugyaott vagy, mintha azt kaptad volna el, mert gyógyszert azt nem tudsz venni gyakorlatilag semmire. Fejfájásra sem. Az sincs. 

Kedden megvolt a nagyoknak az első online zeneórájuk. Nem volt rossz, még jól is működött, leszámítva az egyéb kellemetlenségeket. 
Naponta eszembe jut, hogy vajon egy átlag magyar többgyerekes családnak tényleg van annyi gyerekek oktatására bevethető kütyüje, hogy mindenki a lehető legzökkenőmentesebben tudjon haladni? Mert nálunk pl. nincs meg maradéktalanul mindennek a feltétele, hiába vannak eszközeink. 
Pl. A Máté laptopja jól működik, és a feladatahoz jól is tudja használni, bár régebbi típus.  Viszont, mint ahogy arra rájöttünk a hegedű óra előtt pár órával, hogy nincs benne beépített kamera, szóval hegedűórára pont nem jó. Akkor marad az én gépem. Átvittük, lement az óra. De addig nyilván Marci nem tud az én gépemen dolgozni. 
Aztán Máté windowsos telójára nem tudjuk letölteni sem a gmail-t, sem a messengert, mert nem támogatja, úgyhogy muszáj nekem fotóznom és küldenem a dolgait, ha kell, és ez eléggé nagy macera. 
Milán az én telefonomról oboázik Orsi nénivel messengeren keresztül. 
A online feladat van, akkor Marci és Milán az én gépemen osztozik. 
Milánnak a héten beindult, hogy a magyar órákat Anita néni zoomon keresztül online tartja. Irodalom-nyelvtan-foglamazás. Úgy tűnik bejött ez a rendszer. Ma is volt 2 online órájuk, holnap is lesz egy. A gyerekek már kezdik megszokni, hogy ugyanúgy kell viselkedni a kamera előtt, mint az iskolában. cukik, mert szépen jelentkeznek, és csak az válaszol, akit Anita néni kérdez. 

Szerdán Marcinak laza napja volt, Milánnak a szokásos, Mátéval viszont jó sok időt eltöltöttünk az angollal. Nem is volt még egészségileg a topon. De nagyon büszke vagyok rá, mert nagyon lelkiismeretesen dolgozik. Bejövős neki ez a nagyfiús gépen dolgozás. :-) 
Az angol az rendszeres elfoglaltság, emellett a főtárgyakra koncentrálunk, amennyire csak tudunk, hogy azok meglegyenek. 
A tesi házikat  szórványosan küldjük vissza. Ha laza napja van Máténak, megcsinál valamit, ha nekem belefér, akkor megírom én. A múlt héten a röplabda volt a téma, ezzel kapcsolatban kellett keresgélni a neten, ezen a héten az olimpia a téma. 
Szomorú valóság, hogy a tokiói olimpiát jövőre halasztották :-( Persze jelen helyzetben ez a legjobb döntés, csak hát na... 

A szolfézs házikat még sem mertem nyitni... 

Milánnak nő az egyik rágófoga, de úgy, hogy még nem esett ki a tejfog fölüle. Most olyan félállásban van, befelé dől a nyelve felé, és nem túl szép. Kihúzni még nem tudja, annyira még nem mozog. Viszont éjjel és délelőtt annyira fájt a füle, hogy már sírt, és gyanítom, hogy emiatt. 
Persze a fogorvosi rendelőben nincs rendelés. Kapott fájdalomcsillapítót, és öblögetett. Most egyelőre jól van. De félő, hogy nem ússzuk meg ennyivel, és kell még futnom egy kört ezzel kapcsolatban. 
Ez már olyan Murphy-s, hogy egyébként tényleg soha nincs semmi bajuk, de most, hogy félig megállt az élet, és nincs semmilyen betegrendelés, csak akut esetekben, most bezzeg mindegyiknek van valami defektje.... grrr.... 






4 megjegyzés:

  1. Tipikus, Tibinek is múlt héten fájdult meg a füle...Hess, minden kellemetlensegnek es nyavalyának!!!
    Nekünk egy laptop vsn, bőven elég. Tankönyv alapon dolgoznak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig nekünk is 1 volt :-) Máténak a helyzetre való tekintettel állítottunk be egy régit, mert csak az enyém nem elég a 3 gyereknek. Nálunk angolból leginkább internetes linkeket kapnak. Marcinak mindig van valami okosdoboz, vagy learningapps.

      Törlés
    2. Folytatva a saját gondolatomat: Persze itt csak kettő gyerek van, az is sumákol, ha csak lehet. :) Mi egy kis nyomtatót rendeltünk :) Igaz, egyre inkább olyan feladatokat kapnak, ahová beírható a válasz a programba, egyre ügyesebbek a tanerők, úgy látom. Okosdoboz és mindenféle klassz játékos feladat itt is van, azokat imádják. Illetve inkább Zalán. Réka már csak a száját húzza reflexszerűen mindenre...:) :)

      Törlés
    3. egy nyomtató beszerzésén még mi is gondolkodunk...

      Törlés