2022. június 22., szerda

Zsolnay negyed

 Ha Pécs, akkor egyértelműen Zsolnay. 

A 19-20.században virágkorát élő Zsolnay porcelngyár egykori területén van ma az un. Zsolnay-negyed, a régi gyárépületekkel, házakkal, gyönyörű Zsolnay -szobrokkal díszített parkokkal. A negyed bármikor szabadon látogatható, csak a kiállításokért kell fizetni. De van itt koncertterem, bábszínház, egyetemi épületek, szóval jó sok időt el lehet kóborolni múzeumok nélkül is. 





Egy tudományos kiállítással a Tesla-laborral kezdtünk, ez nagyon érdekes és szórakoztató volt.
Aztán körbejártunk kicsit a parkban, megnéztük a látványmanufaktúrát, majd vissza kellett mennünk időre, mert a fiúk kisírtak egy VR szemüvegezést :-) Én ide nem mentem, hanem amíg ők a virtuális valóságban múlatták az időt, én tettem még egy kört a Zsolnay házak között. 

Marci áramot fejleszt



Itt van a híres pécsi kesztyűnek is egy manufaktúrája és egy shopja. Nekünk ide nem volt jegyünk, de a shopban azért körbenéztünk, és úristen.... mennyi gyönyörűséget láttunk. Maga a kesztyűgyár a rendszerváltás óta nem működik, egyedi kis manufaktúrák készítik a híres pécsi kesztyűket, akár egyedi megrendelésre is. 




A Zsolnay Gyár- és családtörténeti múzeumba most nem mentünk be, de a valóban páratlan Gyugyi-gyűjteményt megnéztük. A közel 700 darabos gyűjtemény a gyár 1870-1910-ig tartó aranykorát szinte teljesen lefedi. Az Amerikában élő műgyűjtő 2010-ben, amikor Pécs volt a Kulturális főváros,  egy igen engedményes áron adta át a gyűjteményét a városnak . Azóta még több darabbal bővült a gyűjtemény. 








Innen, mikor végeztünk, még vissza kellett rohannunk a város túlsó felére, mert volt még jegyünk a Középkori Egyetem kiállításra, ami székesegyház mellett volt, és Idris baba türbéjébe, ami meg jól fent volt. 

A türbe picike volt ugyan, de a néni itt is érdekes dolgokat mesélt a törökökről. A Középkori Egyetem viszont egyáltalán nem ért semmit, néhány kődarab, és pár információs tábla az egyetemek európai létesítéséről. 


Ezek után a fiúk teljesen kidőltek a hűvös szobában, és azt mondták, hogy már csak vacsorára dugják elő az orrukat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése