Nagy álmom, hogy öreg koromra legyen egy saját kis receptes füzetem,
amiben a jól bevált receptjeimet hosszú-hosszú éveken keresztül
gyűjtöttem, és amit majd ráhagyhatok a gyerekeimre, unokáimra, arra
akinek kell. Olyan hagyományos kockás füzetesre gondolok. Tavaly el is
kezdtem. Nem kockás, egyelőre, de majd beszerzek egy kockásat, és akkor
az lesz. Ebben a nem kockásban az elsők között szerepel az a
mézeskalácsrecept, amit tavaly Vicától
kaptam. Megsütöttem, és ahhoz képest, hogy először csináltam, egészen
jó lett, a hiba nem a receptben volt, hanem bennem, mégpedig az, hogy
túl vékonyra nyújtottam. De idén majd korrigálok. Sőt idénre két kört
tervezek, mert a fára is szeretnék belőle tenni. A tavalyi terv is ez
volt, de sajnos elfogyott mire fadíszítésre került volna a sor.
Szóval a recept:
25 dkg finomliszt
25 dkg rozsliszt
12,5 dkg margarin
20 dkg méz
12,5 dkg barna cukor vagy porcukor
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 bő evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverék (ha ez nincs, akkor kakaó,
fahéj, szegfűszeg ízlés szerinti- na ez a kedvenc konyhai zsargonom-
keveréke)
pici só
A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket összekeverjük a
tojással. A margarint, a cukrot, és a mézet összeolvasztani, kihűlni
hagyni, majd jól hozzákeverni az előző száraz masszához. Jó ha hagyjuk
egy éjszakát hűtőben állni, és másnap szaggatni . Jó meleg sütőben pár
perc alatt finomra sül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése